Vai vistas gaļa tiešām ir veselīga izvēle? Zinātnieki ir atklājuši, ka tikai 19 "veselīgi" vistas gabaliņi nedēļā var nopietni kaitēt jūsu veselībai, vēsta Daily Mail.
Vistas gaļa bieži tiek reklamēta kā veselīgāka alternatīva sarkanajai gaļai — tā satur mazāk piesātināto tauku un holesterīna, un to uzskata par lielisku olbaltumvielu avotu. Tomēr jauns itāļu zinātnieku pētījums liek apšaubīt tās reputāciju.
Laikraksts “The Daily Mail” ziņo, ka Itālijas Nacionālā gastroenteroloģijas institūta zinātnieki ir atklājuši, ka, apēdot vairāk nekā 19 vistas gaļas gabalus nedēļā (apmēram četras porcijas), varētu palielināties priekšlaicīgas nāves risks.
Cilvēkiem, kuri nedēļā apēda vairāk nekā 300 gramus vistas gaļas, bija par 27% lielāks nāves risks jebkāda iemesla dēļ, salīdzinot ar tiem, kuri apēda mazāk nekā 100 gramus.
Īpaši satraucoša bija saistība starp lielu vistas gaļas patēriņu un kuņģa-zarnu trakta vēzi. Vīriešiem, kuri nedēļā apēda vairāk nekā 300 gramus vistas gaļas, bija 2,6 reizes lielāks risks nomirt no gremošanas sistēmas vēža nekā tiem, kuri ēda mazāk. Vidēji visiem dalībniekiem risks bija 2,27 reizes lielāks.
Zinātnieki vēl nav pilnībā pārliecināti par šī efekta patieso iemeslu, taču viņi ir izvirzījuši vairākas hipotēzes:
Gaļas pārcepšana var veicināt mutagēnu, vielu, kas izraisa ģenētiskas mutācijas, veidošanos.
Mājputnu audzēšanas prakse, tostarp pesticīdu un hormonu izmantošana barībā, var ietekmēt vēža attīstību.
Hormonālās atšķirības starp vīriešiem un sievietēm var izskaidrot arī augstāku risku vīriešiem. Iepriekšējie pētījumi ar pelēm liecina, ka estrogēns ietekmē barības vielu uzsūkšanos un slimību risku.
Kā pētījums tika veikts?
Pētījumā, ko veica Itālijas Nacionālais gastroenteroloģijas institūts, piedalījās 4869 pieaugušie. Viņu uzturs, dzīvesveids, veselības rādītāji un mirstība tika izsekoti 19 gadus. Dalībnieki aizpildīja detalizētas anketas, kurās bija iekļauti jautājumi par dažādu gaļas veidu, tostarp mājputnu gaļas un sarkanās gaļas, patēriņu.
Analīzē atklājās, ka no 1028 nāves gadījumiem vistas gaļa veidoja 29% no nedēļas gaļas patēriņa, bet sarkanā gaļa — 59%.
Svarīgi pētījuma ierobežojumi
Pētījumam bija vairāki ierobežojumi:
Anketās nebija norādīts, kuras vistas daļas dalībnieki ēda.
Gaļas sagatavošanas metodes un pārstrādātas mājputnu gaļas patēriņš netika ņemti vērā.
Trūka datu par dalībnieku fizisko aktivitāti, kas ir svarīgi vispārējās veselības novērtēšanai.
Turklāt pētījums bija novērošanas pētījums, kas nozīmē, ka tas nepierāda cēloņsakarību starp vistas gaļas patēriņu un paaugstinātu nāves risku. Tas atklāj tikai iespējamu statistisku korelāciju.
Konteksts un pretrunas
Neskatoties uz satraucošajiem atklājumiem, pētījums papildina jau tā pretrunīgo ainu. Iepriekšējie pētījumi ir nonākuši pie pretējiem secinājumiem: daži ir saistījuši vistas gaļu ar uzlabotu veselību, bet citi nav atraduši saistību ar paaugstinātu mirstību.
Ir zināms, ka sarkanā gaļa ir saistīta ar lielāku sirds un asinsvadu slimību, vēža un 2. tipa diabēta risku. Tāpēc vistas gaļa jau sen tiek uzskatīta par veselīgāku alternatīvu. Tomēr jaunie dati apstrīd šo viedokli.
Secinājums: nepieciešama līdzsvarota pieeja.
Pētījums izvirza svarīgus jautājumus, bet nesniedz galīgas atbildes. Lai precīzi noteiktu vistas gaļas ietekmi uz veselību, ir nepieciešams vairāk pētījumu.
Tikmēr ir svarīgi ievērot mērenību un daudzveidību uzturā - un atcerēties, ka ne tikai pārtikai, bet arī dzīvesveidam kopumā ir izšķiroša nozīme dzīves ilgumā un kvalitātē.