Brīdina par kādas bieži izmantotas garšvielas negatīvo ietekmi uz medikamentiem

© unsplash.com

Zinātnieki no Misisipi universitātes atklājuši negatīvu korelāciju starp kādas garšvielas izmantošanu un recepšu medikamentu lietošanu. Pētnieki neiesaka ēdiena garšu bagātināt ar šo garšvielu, ja ikdienā lietojat recepšu medikamentus, raksta "The Sun".

Zinātnieki norāda, ka garšviela var ietekmēt medikamentu uzsūkšanās spēju organismā un secīgi to efektivitāti.

Cilvēkiem, kuriem ir hroniskas veselības problēmas un ikdienā nepieciešams lietot medikamentus, zinātnieki aicina būt piesardzīgiem lietojot kanēli.

Kanēļa lietošana var padarīt atsevišķus medikamentus mazāk efektīvus.

Pētnieki no Misisipi universitātes pētīja, kā kanēļaldehīds, kanēļa galvenais aktīvais savienojums, iedarbojas uz cilvēku organismiem. Atklājumi liecina, ka, lai gan garšviela ir droša mazās devās, lielākā koncentrācijā tā var ietekmēt atsevišķu medikamentu efektivitāti. Pētījums parādīja, ka kanēļaldehīds var aktivizēt organismā receptorus, kuri var paātrināt noteiktu zāļu sadalīšanos un ātru izvadīšanos no organisma.

Tieši kanēļa mizas vai malta kanēļa lietošana var radīt negatīvu efektu, jo satur augstu kumarīna līmeni. "Īsts kanēlis no Šrilankas rada mazāku risku tā samazinātā kumarīna satura dēļ," saka universitātes asociētais direktors Amārs Čitibojina, "kumarīna antikoagulanta īpašības var būt bīstamas personām, kuras lieto asins šķidrinātājus."

Billijs Gurlijs, universitātes zinātnieks un pētījuma līdzautors, minēja, ka šobrīd ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu, lai pilnībā izprastu, kā kanēlis var mijiedarboties ar noteiktām zālēm.

"Cilvēkiem, kuri cieš no hroniskām slimībām, piemēram, hipertensijas, diabēta, vēža, artrīta, astmas, aptaukošanās, HIV, AIDS vai depresijas, jābūt piesardzīgiem, lietojot kanēli," norāda Šabana Khana, galvenā pētījumā iesaistītā zinātniece.

Dzīvesstils

Ķīnas zinātnieki nonākuši pie atziņas, ka ir divi alkoholiskie dzērieni, kuri var uzlabot sirds veselību un samazināt sirds apstāšanās risku. Lai gan ir zināms, ka alkohols ir kaitīgs veselībai, salīdzinot visus iespējamos alkoholisko dzērienu veidus, divi no tiem tiek izcelti kā labi veselībai, ja tiek lietoti normas robežās, ziņo "The Sun".

Svarīgākais