Augusta vidū Latvijā varētu būt pamatīgs karstuma vilnis - +38 grādi!

© F64

Meteorologs Martins Bergšteins sociālajos tīklos dalījies ar prognozi, kas neizslēdz karstuma viļņa iespējamību Latvijā augusta vidū.

Tiesa gan, meteorologs uzsver, ka šī prognoze nav jāuztver pilnībā burtiski, jo viss vēl var krasi mainīties.

"Tāla prognoze, kas vēl mainīsies, neuztvert pilnībā burtiski! Šis ieraksts NAV uztverams kā prognoze, bet kā ieskats, izklaidējošā (pagaidām) nolūkā uz ekstrēmu skaitliskā modeļa izlaidumu. Vairāk kā ieraksts priekš vēstures. Šis modelis bieži (ilgākā termiņā) mēdz uzrādīt līdzīgus ekstrēmus.

GFS 12Z operatīvais izlaidums (kas ir krietns izlecējs uz citu prognožu scenāriju fona) nosimulējis ekstremāli karstu gaisa masu ar 850 hPa (1,5 km) vērtībām līdz +25°C un 2m temperatūru daudzviet līdz +35°C...+39°C, bet Lietuvā +40°C...+42°C.

Šādas vērtības pat ekstrēmākajos scenārijos negadās redzēt bieži. Ja prognoze tiešām piepildītos, tad tiku pārspēta kaudze ar nacionālas nozīmes vēsturiskajiem karstuma rekordiem, taču šobrīd - VARBŪTĪBA IR NIECĪGA.

Pārējie scenāriji pieticīgāki, taču ne ļoti. Ap 12.-17. augustu vairums scenāriju uzrāda karstuma vilni, taču prognozes variē no salīdzinoši neliela karstuma ap +25°C līdz ekstremālam karstumam ap +38°C. Visādā ziņā - tuvākajās dienās būs interesanti sekot līdzi prognožu attīstībai."

Svarīgākais