Šašliks netiek uzskatīts par veselīgu ēdienu pagatavošanas metodes dēļ. Cepšanas procesā veidojas tauku sadegšanas un oksidēšanās produkti, kas ir kancerogēni, vēsta Medikforum.
Endokrinoloģe, uztura speciāliste Oksana Mihaļeva pastāstīja, kāds šašliks tiek uzskatīts par bīstamāko veselībai.
"Šajā ziņā īpaši kaitīga ir treknas gaļas gatavošana uz oglēm. Jo vairāk tauku, jo vairāk veidojas kancerogēni, un jo kaitīgāks ir šašliks."
Šī cepšanas metode rada lielu daudzumu glikācijas galaproduktu. Tie tiek uzskatīti par aptaukošanās, 2. tipa diabēta un vēža izraisītājiem. Turklāt tie izraisa ķermeņa novecošanās procesu.
Sava loma ir arī marinādēm. Dažas no tām satur fitoķīmiskas vielas, kas samazina benzpirēnu un citu kancerogēnu veidošanos gaļā:
sausais vīns,
ābolu un vīnogu etiķis,
sojas mērce,
citronu sula,
tomātu sula,
kefīrs.
Par sliktāko marinādi eksperte nodēvēja no nezināmām sastāvdaļām pagatavoto. Piemēram, lielveikalā gatava marinēta gaļa. Šādam pusfabrikātam var ņemt gaļu ar beigušos derīguma termiņu un ne tās labākās kvalitātes, un marinādei izmantot etiķi, garšvielas un tomātu pastu, lai uzlabotu izskatu, garšu un smaržu.
Nekaitējot veselībai, vienu šašlika porciju sezonas laikā var apēst ne biežāk kā reizi 2-4 nedēļās.