Pētījums: miokardīts un perikardīts rodas tikai pēc Covid-19 vakcinācijas, nevis infekcijas

© Unsplash

Liela mēroga pētījums no Oksfordas universitātes liecina, ka miokardīts un perikardīts parādās tikai vakcinētiem cilvēkiem, nevis tiem, kas slimojuši ar Covid-19.

Šis atklājums ir balstīts uz liela mēroga pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā viens miljons angļu bērnu un pusaudžu vecumā no 5 līdz 15 gadiem.

Miokardīts un perikardīts ir sirds iekaisuma stāvokļi, kas, lai arī reti, var izraisīt smagas komplikācijas un pat nāvi. Pētījumā salīdzināja vakcinētās un nevakcinētās personas, ņemot vērā saņemto vakcīnas devu skaitu.

"Lai gan reti, visi miokardīta un perikardīta gadījumi pētījuma periodā radās vakcinētiem indivīdiem," atzīmēja pētnieki.

Pētījumā iesaistīto bērnu un pusaudžu vidū hospitalizācija Covid-19 dēļ bija ārkārtīgi reta, un netika ziņots par nāves gadījumiem. Dati liecināja, ka miokardīts un perikardīts tika reģistrēti tikai vakcinētiem indivīdiem.

Pretēji dažiem citiem pētījumiem, kas liecina par lielāku miokardīta risku pēc inficēšanās, šajā pētījumā šādi gadījumi pēc inficēšanās netika atklāti.

Pētījumā tika identificēti 15 perikardīta gadījumi un trīs miokardīta gadījumi gandrīz 840 000 vakcinēto bērnu un pusaudžu vidū, un lielākā daļa no tiem radās vecākajā grupā. Vairums gadījumu radās pēc pirmās vakcīnas devas, un vairāk nekā pusei skarto pusaudžu bija nepieciešams apmeklēt slimnīcu.

Šie atklājumi uzsver vakcīnu blakusparādību uzraudzīšanas nozīmi un sniedz vērtīgu informāciju vecākiem un veselības aprūpes sniedzējiem, lai viņi varētu pieņemt pārdomātus lēmumus par bērnu un pusaudžu vakcināciju pret Covid-19.

Svarīgākais