Ko var gaidīt no skolotāja, kurš tic sazvērestības teorijām?

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Sociālajā tīklā "Twitter" izvērtusies diskusija par skolotājiem, kuri tic dažādām sazvērerstības teorijām un par to, vai šādiem skolotājiem ir vieta skolā. Šādi jautājumi radušies pēc pedagogu aptaujas par vakcinēšanos pret Covid-19.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) laika posmā no 2021.gada 13.jūlija līdz 15. jūlijam veica pedagogu, augstskolu mācībspēku un izglītības iestāžu tehnisko darbinieku aptauju par attieksmi pret obligātu izglītības nozarē nodarbināto vakcinēšanu pret COVID -19.

Pētījumā, kurā piedalījušies teju septiņi tūkstoši arodbiedrības biedru, atklājas arī dažādi neglaimojoši fakti, proti, atbildot uz jautājumu, kāpēc nevēlas vakcinēties, tika minēts arī iemesls: "Uzskata, ka pietiek ar dabīgo imunitāti, apkārtējie neslimo smagi, iepriekš strādājuši klātienē un saslimstība ir bijusi ļoti maza vai nav bijusi".

Ekrānuzņēmums no Twitter

Pie LIZDA ievietota ieraksta izveidojusies visai karsta diskusija.

Sūtīšu savu bērnu tajā skolā, kas nav LIZDA. Tāds apkaunojums un tumsonība. un tas nāk no skolotājiem. SKOLOTĀJIEM, kuri plāno mācīt bērniem kritisko domāšanu, raksta kāda sieviete.

Ja skolotāja var FB publicēt bildi ar lidmašīnu debesīs un apgalvot ka tās kaisa reaģentus kas iznīcīna mākoņus un to dara valdība, lai būtu liels karstums, tad par kādu izglītību skolās var būt runa, viņai pievienojās kāds sociālā tīkla lietotājs.

Lai šie 2604 "skolotāji", kas kategoriski iebilst pret vakcinēšanos, iet prom un strādā citos darbos. Izglītības kvalitāte un vide no tā tikai uzlaboties, norāda kāds "Twitter" lietotājs.

Arodbiedrība iestājas par brīvprātīju pedagogu vakcināciju

Lai arī nedēļas laikā pret Covid-19 vakcinēto pedagogu īpatsvars ir pieaudzis gausi, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) neatkāpsies no prasības ievērot brīvprātības principu potes saņemšanai, iepriekš paziņojusi pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa uzsvēra, ka obligātās vakcinācijas noteikšana dažādu profesiju pārstāvjiem, tostarp pedagogiem, ļoti šķels kolektīvus un pretnostatīs pedagogu pret bērniem, viņu vecākiem un citiem skolotājiem. LIZDA ieskatā, jau šodien ir jāsāk strādāt ar informatīvām kampaņām, kurās ar individuālu pieeju nodrošinātu atbildes uz vēl neskaidrajiem jautājumiem.

Vanaga atzīmēja, ka pie vakcinēto pedagogu skaita vēl nav piesummēts pārslimojošo skolotāju skaits. Viņa piebilda, ka ir ļoti daudz tādu pedagogu, kuru analīzēs uzrādās augsts antivielu rādītājs, bet par savu slimošanu ar Covid-19 tie ģimenes ārstu nav informējuši, jo simptomi bijuši viegli. Ja šos skolotājus pieskaitītu vakcinēto pulkam, Vanaga ir pārliecināta, ka pret vīrusu pasargāto pedagogu īpatsvars tuvotos 70%.

Lai mazinātu agresiju starp darba kolektīviem, LIZDA aicina politiķus neriskēt ar vakanču veidošanos, nosakot obligāto vakcināciju pedagogiem. Vanaga atzīmēja, ka sekas var rezultēties vēl simtiem tukšās amata vietās pie jau esošā pedagogu iztrūkuma skolās. Skolotājiem būs vairāki iemesli - kāds dosies ilgi gaidītajā pensijā, kāds lems par labu priekšlaicīgai pensijai, savukārt vēl kāds skolotājs vienkārši atstās profesiju, jo dzīvesbiedrs spēj nodrošināt ģimeni ar vienu atalgojumu, bet cits pedagogs pilnībā pievērsīsies sava biznesa attīstīšanai.

Svarīgākais