Beidzot radīts kas tāds, kas aizvietos gaļu visā pasaulē

© Dmitrijs Suļžics/MN

Ķīnas pētnieki ir izstrādājuši modificētu sēni, kas ne tikai garšo kā gaļa, bet arī par 61 procentu samazina tās ražošanas ietekmi uz vidi. Zinātnieki prognozē, ka visa pasaule drīzumā pāries uz sēņu proteīniem kā videi draudzīgāku alternatīvu gaļai.

“Interesting Engineering” ziņo, ka zinātnieku komanda no Dzjannaņas universitātes Usi pilsētā, Ķīnā, paziņoja par izstrādi, kurā izmantota gēnu rediģēšanas tehnoloģija CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats).

Modificētais celms aug ātrāk, izmanto mazāk cukura un rada ievērojami mazāk emisiju. Tas ir arī daudz energoefektīvāks nekā vistas gaļa zemes un ūdens patēriņa ziņā.

Par pamatu izmantota sēne Fusarium venenatum, kas jau ir pazīstama ar savu dabisko, gaļai līdzīgo tekstūru un garšu. Šī sēne ir apstiprināta lietošanai pārtikā tādās lielākajās valstīs kā Apvienotā Karaliste, Ķīna un ASV.

Tomēr tās biezās šūnu sienas radīja izaicinājumu gremošanai, un tās ražošanai bija nepieciešami ievērojami resursi.

Pētnieku komanda pārvarēja šos šķēršļus, izmantojot CRISPR, lai dzēstu divus specifiskus gēnus.

Analīze parādīja, ka modificētais FCPD celms izmanto par 44% mazāk cukura, lai saražotu to pašu olbaltumvielu daudzumu, un dara to par 88% ātrāk.

2024. gadā Eiropas Komisija, izmantojot konsultāciju procedūru, precizēja, ka no Fusarium venenatum iegūtos mikoproteīnus var klasificēt kā tradicionālos pārtikas produktus. Tādēļ pārtikas produktu, kas satur šīs sastāvdaļas, laišanai ES tirgū, ja tiek izpildīti noteiktie nosacījumi, nav nepieciešama iepriekšēja atļauja.

Ietekme uz vidi


Pētnieki novērtēja FCPD ietekmi uz vidi rūpniecības līmenī sešās valstīs ar atšķirīgu enerģijas profilu, tostarp Somijā un Ķīnā. Visos gadījumos sēne uzrādīja mazāku ietekmi uz vidi, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz pat 60%.

Salīdzinot ar vistu Ķīnā, FCPD prasa par 70% mazāk zemes un samazina saldūdens piesārņojuma risku par 78%.

"Ģenētiski rediģēti pārtikas produkti var apmierināt pieaugošo pārtikas pieprasījumu bez tradicionālās lopkopības vides izmaksām," norāda Liu.

Kāpēc ir nepieciešamas gaļas alternatīvas


Lopkopība veido aptuveni 14% no globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām un tai ir nepieciešamas lielas zemes platības un saldūdens. Tāpēc rauga un sēnīšu mikrobiālie proteīni tiek uzskatīti par daudzsološu alternatīvu gaļai.