Runas par "deputātu kvotu" atjaunošanu sanikno sabiedrību

© Depositphotos

Valdību veidojošo partiju politiķi apsver iespēju atjaunot "deputātu kvotas", kuras iepriekš asi kritizētas.

Par "deputātu kvotām" sauc valsts budžeta naudu, kas rezervēta deputātu izvēlētiem projektiem. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV) žurnālistiem pauda, ka 2025. gada budžetā nav paredzētas "deputātu kvotas", bet koalīcijā vēl par to tiks spriests. Savukārt Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), reaģējot uz Reira izteikumiem, sociālajos tīklos paziņoja, ka "deputātu kvotas" netikšot atjaunotas, par to esot vienošanās koalīcijā. ''Esam noteikuši skaidrus un vienlīdzīgus nosacījumus budžeta līdzekļu piešķiršanai,'' pauda Siliņa.

Ko par to domā sabiedrība?

Žurnālists Raivis Spalvēns: Ja tiek pieļauta "deputātu kvotu" iespēja, tad pavisam noteikti jau ir zināmi partijām pietuvinātu cilvēku "projektiņi", kas uz šo naudu cierē. Tāpēc atklātības labad, cien. partijas, lūdzu, publiskojiet šo "projektiņu" sarakstu, lai pirms gala lēmuma varam par tiem padiskutēt.

Marta: Deputātu kvotas saucas "draugu būšana - es tev, tu man". Ar personīgo naudu lai katrs dara, ko grib, bet es neesmu ar mieru, ka jebkurš deputāts var dāļāt valsts naudu savējiem.

Oliniete: Naudai, kas piešķirta pēc kvotu sistēmas, ir necaurspīdīgs tālākais ceļš, un mēs nezinām, vai tā daļēji neatgriežas pie piešķīrēja atpakaļ. Es nevaru neko apgalvot, bet tā tautā baumo. Šāda vienas partijas labvēlības izrādīšana konkrētai organizācijai vai uzņēmumam nav pieņemama.

Svarīgākais