"Slava Voldemāram!"; tracis ap "draudzīgo" Krievijas dronu Latvijā nerimst

© Depositphotos

Raidījuma "De facto" sižets par bēdīgi slaveno Krievijas dronu Latvijas teritorijā no jauna uzjundījis sabiedrībā sašutumu.

Raidījums vēstīja, ka armija par drona nokrišanu Gaigalavā uzzināja no policijas pēc vietējā iedzīvotāja zvana. Tikmēr armija apgalvo, ka tā drona ceļus novērojusi jau tad, kad tas tikai tuvojies Latvijas robežai.

Vairāki savstarpēji nesaistīti avoti "De facto" apliecināja, ka tieši aprakstītais zvans uz 112 bija pirmā informācija par Latvijā ielidojušo dronu. Tā ceļš iespēju robežās izsekots jau pēc notikušā fakta, pārskatot radaru ierakstus.

Kad raidījums "De facto" NBS komandierim Kalniņam prasīja, kura ideja bija slēpt faktu, ka armija par nokritušo drona uzzināja no policijas, viņš atbildēja: "Nē, viss ir... pateica taisnību, un mēs tik tiešām novērojam gaisa telpu un visa tā gaisa telpas monitorēšana, mēs pārzinām gaisa telpu atbilstoši tām spējām, kādas mums ir dotas, un tas arī ir izklāstīts mūsu šai te auditā un ziņojumā Aizsardzības ministrijai."

Iespējams, ka šī drona sāga jau sen sabiedrības acīs vairs nebūtu aktuāla, ja jau sākotnēji ar sabiedrību būtu runāta, tā teikt, atklāta valoda. Taču galu galā sanāca, ka Latvijā bija ielidojis draudzīgs drons pildīts ar sprāgstvielām, bet tam nebija naidīgu mērķu, tas vienkārši devās uzbrukt Ukrainai....

Tāpēc "De facto" sižets ar jaunu sparu sabiedrībā raisījis diskusijas.

"Ja "De facto" restaurētā hronoloģija ir precīza, Latvijas pretgaisa aizsardzības sistēma nostrādājusi šādi - no rīta Latgalē nokrīt bruņots krievu drons, Voldemārs no Gaigalavas satrūkstas un piezvana policijai, tā - NBS, komandieris Kalniņš - Rinkēvičam. Slava Voldemāram!" vietnē "X" raksta žurnāliste Agnese Margēviča.

James: Tieši tā arī sapratu no visas tās drudžainās stostīšanās pēc notikušā… vai tad tas nebija pašsaprotami…?

Romāns: Drona "ceļš iespēju robežās izsekots jau tikai pēc notikušā fakta, pārskatot radaru ierakstus"? Un visi, kas atbild par valsts robežu līdz pat ministra līmenim, joprojām palikuši savos amatos? Šis gadījums aizmirsīsies un varēs gulēt tālāk?

Žaklīna: Principā, ja nebūtu Voldemāra, ne NBS Ļoņja, ne pat Sprūds par dronu neko nezinātu. Uzzinātu, kad tas uzsprāgtu, kad vietējie puišeļi to atrastu. Ir arī tāds scenārijs. Ja neskaita, ka tas vispār varēja uzkrist uz kāda jumta. Slava Voldemāram! Un Sprūds vēl sēž.

Saulis: Neatbildēts paliek jautājums: kurš pieņēma lēmumu publiski sabiedrībai samelot un kāpēc... Visticamāk - tas tika darīts amata/-tu saglabāšanas pēc, un izskatās - tas arī ir izdevies...

Ragadegmess: Mūsu apziņošanas sistēmai (ja tāda kādreiz tomēr tiks radīta, protams) ir jādod vārds “Voldemārs”

M1971: Nav palicis faktiski nekā, kas būtu jābūt tiesiskā, demokrātiskā valstī... pat armijas ģenerālis atļaujas acīs skatīdamies gvelzt nepatiesību. Un mēs viņam maksāsim tūkstošus izdienas pensijā...

Māronkuls: Bet mēs jau nemelojām. Mēs vienkārši nepateicām visu patiesību.

Svarīgākais