Brīdina, ka pusaudžu vidū izplatās jauna nāvējoša tendence

© Ģirts Ozoliņš/MN

Atcerieties, kad pusaudži mēdza ošņāt līmi? Tendence ir atgriezusies: internetā tiek masveidā publicēti video par “hromingu” vai “hafingu” – toksisku sadzīves vielu izgarojumu ieelpošanu.

Attiecīgie pētījumi tika prezentēti Amerikas Pediatrijas akadēmijas konferencē.

Šī tendence izplatās jauniešu vidū, kuri meklē nelegālo narkotiku alternatīvas par pieņemamām cenām. Par to raksta Health.

Tādējādi “hafings” ietver toksisku vielu ieelpošanu no nagu lakas noņēmēja, permanentajiem marķieriem, aerosola dezodorantiem u.c. Tas izraisa īslaicīgu eiforisku stāvokli, bet rada nopietnas sekas uz veselību, tostarp smadzeņu, sirds, plaušu, nieru un citu orgānu bojājumus. Vēl vairāk, "hromings" var izraisīt atkarību un pat nāvi.

Lielākajā daļā video bija redzami marķieri (31%) un aerosola gaisa atsvaidzinātāji (17%). Tika minēta arī nagu laka, šķīdinātāji, benzīns un dezodoranti. Pusē video tika runāts par atkārtotu lietošanu un atkarības pazīmēm.

Tiek atzīmēts, ka pētnieki vietnē TikTok analizēja 109 video ar tēmturiem #huffing un #chroming, kas savāca vairāk nekā 25 miljonus skatījumu.

Gandrīz 40% šādu video ir filmējuši nepilngadīgie.