"Visas stundas notiekot krievu valodā," sašutums par novērojumiem Rīgas skolā

© Vladislavs Proškins/MN

2022. gada 29. septembrī Saeima pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā (Vienota skola) trīs gadu laikā.

Saskaņā ar grozījumiem likumos no 2023. gada 1. septembra izglītības process tikai valsts valodā tiks īstenots pirmsskolas izglītībā un pamatizglītības pakāpē 1., 4. un 7. klasē. No 2024. gada 1. septembra mācības tikai valsts valodā uzsāks 2., 5. un 8. klašu skolēni, bet no 2025. gada 1. septembra pievienosies arī 3., 6. un 9. klases.

Taču, kā zināms, papīrs pacieš visu. Bet kāda mēdz būt realitāte?

"Dēls stāsta, ka bijušās klases audzinātājas dēls mācās vidusskolā Purvciemā. Aizgājis mājās pēc 3. stundas, jo visas stundas notiekot krievu valodā. Paskatījos viņu mājaslapu un apstulbu. Visa informācija krieviski," izbrīnīta ir Līva.

Rīgas dome situāciju komentē šādi: "Sazinājāmies ar skolu un noskaidrojām situāciju. Skolas mājaslapa ir latviešu valodā. Zem iesūtītās saites ir veca informācija no 2014. gada, kas atrodas arhīvā. Rosinājām arī to izņemt. Mācības vidējās izglītības programmās šajā skolā notiek latviešu valodā, taču, kā noskaidrojām, ir bijuši gadījumi, kurā skolotāji skolēniem uz viņu jautājumiem atbildējuši krieviski, lai skolēns labāk saprastu svarīgu informāciju. Skola jau veikusi pārrunas ar skolotājiem. Atgādinām, ka Rīgas pašvaldībai ir nozīmīga pāreja uz mācībām latviešu valodā un pašvaldība ar lielu atbildību, sadarbībā ar skolām, strādā pie Vienotās skolas ieviešanas. Protams, darbs pie Vienotās skolas ieviešanas būs izaicinājums arī šogad un sadarbībā ar skolām pašvaldība regulāri veic pilnveidošanas procesus."

Svarīgākais