Eksperti skaidro, kas varētu izraisīt trešo pasaules karu

© unsplash.com

Šobrīd pasaulē jau ilgu laiku nevalda miers. Eksperti brīdina, ka divi konkrēti militārie konflikti rada lielu risku, ka pasaulē varētu izcelties trešais pasaules karš.

Eksperti medijā "Daily Star" izsaka savas bažas.

Militārais konflikts, kas saasinās gan starp Krieviju un Ukrainu, gan Izraēlas un Irānas atbalstītāju grupu starpā Tuvajos Austrumos, neliecina par neko labu.

25. augustā šiītu kaujinieku grupējuma "Hezbollah" palaida aptuveni 300 bezpilota lidaparātu un raķešu uz Izraēlu. Tiek uzskatīts, ka šis uzbrukums ir novēlota atriebība par augsta līmeņa "Hamas" un "Hezbollah" līderu slepkavībām.

26. augustā Krievija veica nežēlīgu bezpilota lidaparātu un raķešu uzbrukumu Ukrainai, kas tiek uzskatīts par atriebības gājienu par Kijivas uzbrukumu Kurskas apgabalam.

Turpinoties nesaskaņām Gazā, Ukrainā un citur pasaulē, pieaug satraukums un bažas par to, ka pasaule šobrīd atrodas uz pulvermucas.

Aizsardzības speciālists Metjū Pauels no Portsmutas universitātes norāda, ka, viņaprāt, visnopietnākā situācija, kas var eskalēties vēl lielākā un plašākā konfliktā, šobrīd valda Tuvajos Austrumos, ņemot vērā visa reģiona interesi, tostarp Saūda Arābijas, Irānas, Sīrijas, Libānas, Ēģiptes. "Rietumi ir lieli Saūda Arābijas atbalstītāji. Es domāju, ka tieši šeit jūs redzēsiet galvenos riska punktus." Komentējot Krievijas iebrukumu Ukrainā, eksperts min, ka arvien pastāv kodoldraudu risks, par kuriem aktīvi runā Krievija, taču, viņaprāt, ir maz ticams, ka konfliktā tiks iesaistīti kodolieroči.

Eksperts izceļ, ka šobrīd ir grūti spriest, kā attīstīsies notikumi pasaulē, taču, ja konfliktu risināšanā aktīvi iesaistīsies pasaules lielvaras, iesaistot savus militāros spēkus, pastāv iespēja, ka izcelsies vēl lielāks konflikts.

Ģenerālis Ričards Barrons min: "Riski, ka Tuvajos Austrumos varētu izcelties reģionālais karš, šobrīd tiek kontrolēti." Ģenerālis norāda, ka pastāv risks, ka reiz Krievijas un Ukrainas konflikts var pārvērsties par Krievijas un NATO karu, taču no šādas situācijas eskalācijas vēlas izvairīties visi.

Svarīgākais