Atklāta patiesība, kā magnētiskās vētras ietekmē veselību

© unsplash.com

Reizēm ir dienas, kad varam izjust sliktu pašsajūtu, hronisko slimību saasinājumus pat bez īpaša iemesla. Šādos brīžos daudzi meklē nepatīkamo sajūtu cēloni, bieži tiek pieminētas laika maiņas, magnētiskās vētras un citi brīnumi. Bet kā ir patiesībā, vai magnētiskās vētras var ietekmēt veselības stāvokli un pašsajūtu?

Magnētiskās vētras ir Zemes magnētiskā lauka traucējumi, ko izraisa saules uzliesmojumi.

Francijas starptautiska ziņu aģentūra AFP noskaidroja, vai magnētiskās vētras ietekmē cilvēku veselību?

Vairāki eksperti AFP apgalvoja, ka šobrīd pasaulē nav izstrādāts neviens ticams pētījums par to, kā magnētiskās vētras ietekmē cilvēku veselību.

Aģentūra norāda, ka 2024. gada maijā Zemi skāra spēcīga magnētiskā vētra, kā rezultātā sociālajos medijos izplatījās informācija, ka tā ietekmēs cilvēku veselību. 10. maija magnētiskā vētra bija spēcīgākā, kuru pasaule piedzīvojusi kopš 2003. gada oktobra. Tomēr eksperti izceļ, ka šāda parādība lielā mērā ietekmē vien sakaru sistēmu darbību.

2024. gada 9. maijā, dienu pirms magnētiskās vētras, mikroblogošanas vietnē "X" tika izplatīta ziņa, ka 10. maija magnētiskā vētra izraisīs bioloģiskā pulksteņa traucējumus, trauksmi, sirdsklauves utt. Tomēr tā nebija vienīgā ziņa ar kuru dalījās daudzi pasaules iedzīvotāji. Tāpat tiešsaistē tika izplatītas viltus ziņas, ka magnētiskā vētra var ietekmēt miega kvalitāti, menstruālo ciklu. Visplašāk viltus ziņas izplatījās tieši ķīniešu auditorijas starpā sociālajos medijos.

Lai arī sociālajos medijos tiek nosaukti dažādi "brīnumi", kā magnētiskās vētras ietekmē cilvēku veselību, zinātnieki norāda, ka nav pierādījumu, kas apstiprinātu šos apgalvojumus.

Londonas Universitātes koledžas Kosmosa un klimata fizikas asociētais profesors Daniels Veršarens aģentūrai AFP sacīja, ka nav pierādījumu, ka ģeomagnētiskās vētras var tieši ietekmēt cilvēku veselību. Viņš atsaucās uz pētījumu, kurā tika apgalvots, ka ir atklāta saikne starp sirds slimībām un magnētiskajām vētrām, ko, iespējams, izraisīja tās nelielā ietekme uz medicīniskām ierīcēm, piemēram, elektrokardiostimulatoriem.

Dens Vellings, Mičiganas Universitātes Klimata un kosmosa zinātņu un inženierzinātņu katedras docents, arī sacīja, ka viņš un viņa bakalaura studenti ir atklājuši, ka šie pētījumi ir sliktas kvalitātes un ar nepamatotiem secinājumiem. "Šobrīd neviens no šiem pētījumiem netiek uztverts nopietni."

NASA ziņo: "Kaitīgais starojums no [magnētiskā] uzliesmojuma nevar iziet cauri Zemes atmosfērai, lai fiziski ietekmētu cilvēkus uz zemes". Arī ASV Ģeoloģijas dienests norāda, ka magnētiskās vētras tieši neietekmē cilvēku veselību.

Citi

Sergejs Šoigu, sniedzot interviju Krievijas medijiem, sadusmoja un pat šokēja krievus ar negaidītu paziņojumu. Komentējot pašreizējo situāciju karā ar Ukrainu, bijušais Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītājs, tagadējais Drošības padomes sekretārs, kā raksta ukraiņu medijs "Prozoro", "izkliedza kārtējo murgu porciju, kam ar realitāti maz sakara".

Svarīgākais