Kādus cilvēkus visbiežāk sakož kukaiņi – atbild zinātnieki

© Depositphotos

Cilvēka “pievilcību” kukaiņiem var ietekmēt individuālā ķermeņa smarža un tā parametri. Kukaiņi biežāk sakož garus vīriešus un sievietes ar augstu ķermeņa masas indeksu.

Par to Daily Mail pastāstīja Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolas medicīnas entomoloģijas profesors Džeimss Logans. Zinātnieks paskaidroja, ka to cilvēku ķermeņi, kurus kukaiņi sakož reti, izdala dabiskos repelentus (“atbaidīšanas” vielas). Tiek uzskatīts, ka šo aizsargājošo ķīmisko vielu (pazīstamu kā aldehīdu un ketonu) koncentrāciju nosaka ģenētika un vides faktori, kā arī baktēriju veidi, kas apdzīvo cilvēka ādas virsmu. Pēc profesora Logana teiktā, daži no šiem dabiskajiem repelentiem izdalās ar sviedriem un pēc tam uzsūcas ādas baktērijās, vēl vairāk "pastiprinot" aizsardzību pret kodumiem.

Profesora Logana vadītais pētījums, kas publicēts žurnālā BMC Public Health 2010. gadā, parādīja, ka arī auguma un ķermeņa mērījumi ietekmē arī "pievilcību" kukaiņiem. Saskaņā ar rezultātiem, kukaiņi biežāk sakož garus vīriešus un sievietes ar augstu ķermeņa masas indeksu. Taču nav precīzi zināms, kas nosaka kukaiņu izvēli - palielināta vieta kodumam vai tādu atraktantu kā oglekļa dioksīda izdalīšanās. Tiek uzskatīts, ka garākiem cilvēkiem ir palielinātas krūtis un plaušas. Tas nozīmē, ka viņi var ieelpot vairāk skābekļa un izelpot vairāk oglekļa dioksīda.

Svarīgākais