"Nu kā tā var būt, ka IZM nav neviena cilvēka ar smadzenēm," ukraiņu bērnu integrācijas jautājums sadusmo daļu sabiedrības

© Depositphotos

Divarpus gadu laikā, kopš ilgst Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, joprojām neesam atraduši veidu, kā palīdzēt ukraiņu bērniem iemācīties latviešu valodu, un līdz šim brīdim mums nav bijis neviena organizēta veida, kā ukraiņu bērniem bez maksas iemācīt latviešu valodu, intervijā Latvijas Radio uzsvēra biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" valdes locekle Linda Jākobsone-Gavala.

"Nu kā tā var būt, ka Izglītības un zinātnes ministrijā nav neviena cilvēka ar smadzenēm un gribu, kas spētu izdomāt un ieviest atbalsta sistēmu ukraiņu bērnu integrācijai latviešu skolās! Par kādu pozitīvu integrāciju mēs te vispār varam domāt un runāt? Un tas attiecas ne tikai uz ukraiņu bērniem," vietnē "X" raksta teātra un kino režisore, fotogrāfe un dramaturģe Krista Burāne, reaģējot uz ziņu, ka divarpus gadu laikā nav atrasts veids, kā ukraiņu bērniem palīdzēt iemācīties latviešu valodu.

Martins: Abas meitas (7 un 11) iemācījās tekoši runāt valodā, kuri ne reizi dzīvē nebija dzirdējušas kaut pušplēstu vārdu viena mācību gada laikā. Ko var liet par “piemērotākā veida atrašanu”, ja vienīgais veids ir kā uz paplātes - nodrošināt izglītības sistēmu tikai valsts valodā un pāris pēcstundu papildnodarbības tiem, kam iet grūtāk vai sāk mācīties. Tieši tā arī tas strādā.

Armands: Nu, ņemot vērā, ka bērniem smadzenes strādā labāk, nekā “veterāniem”, divu gadu lakā, ja visu dienu pavada latviešu skolā/bērnudārzā, viņi valodu paši iemācās. Tāpēc jautājums ir nevis par “kā vajag palīdzēt”, bet par attieksmi.

Alvīne: Tur ir abpusēji.. Ir ukraiņu bērni, kas, 2 gadus atrodoties latviešu skolā, latviski nerunā, jo negrib. Un skolotājas lēkā apkārt un izdabā viņiem krieviski.

NK: Kad paši skolotāji un skolasbiedri ar ukraiņiem pārstās runāt krieviski - problēma atrisināsies pati no sevis. Neviena ministrija neko tur nepalīdzēs! Ja godīgi, arī pašu motivācija un attieksme. Viens skolēns nokārto 9.kl. eksāmenus, otrs nevar salikt nepaplašinātu teikumu.

Ilona: Teikšu skarbi, bet ne visi ukraiņi ir ukraiņi. Tāpat kā jebkura cita tautība.

Mareks: Kā jau te raksta, nemācās, jo ir iespēja runāt krieviski, jo vairāk ar viņiem runā krieviski, jo grūtāk ir iemācīties.

Līga: Nu ko var ņemties?! Spānijā ukraiņu bērni mācās spāņu skolās un pašmācībā apgūst spāņu valodu. Latvijā latviešu skolās klasesbiedri un skolotāji runā ar viņiem krieviski?