Ūdens motociklista pazušana jūrā: kas vēl zināms par traģēdiju?

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Divi vīrieši brīvdienās pazuda jūrā ar ūdens motocikliem. Viens no vīriešiem pats izpeldēja krastā, savukārt otra pazudušā cilvēka meklēšanu operatīvie dienesti ir noslēguši, vēsta "Degpunktā".

Kā pauž Nacionālo bruņoto spēku Krasta apsardzes dienesta priekšnieks Krists Kristlībs, tad jūrā attālums nav mērāms kā uz sauszemes. “Maršruts no Kaltenes uz Roņu salu. 40 kilometri, aptuvenais. Aptuvenā distance - bet jūrā ar ūdens motociklu. Laikapstākļi var ātri mainīties. Var notikt tehniska problēma. Un viss,” pauž Kristlībs.

Krasta apsardzes dienesta priekšnieks Kristlībs kartē mums rāda plānoto maršrutu, kurā sestdien no rīta devās 16 cilvēku liela grupa ar ūdens motocikliem.

Pēc dažām stundām tika saņemta ziņa no Igaunijas Apvienotā jūras un gaisa meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra par to, ka divi no braucējiem nav atgriezušies uz sauszemes. Pēc pieejamās informācijas, ko publiskoja organizācija bezvests.lv zināms, ka vienam no braucējiem, Jevgēņijam Kintam, radusies tehniska kļūme ar peldlīdzekli un tas sācis slīkt, savukārt Sergejs Tvauri palicis biedram palīdzēt ķibeli atrisināt.

Kristlībs stāsta, ka Igaunijas puse uzsāka meklēšanas un glābšanas operāciju, izmantojot arī helikopteru. Tāpat NBS sūtīja savu dežūrkuģi, lai atbalstītu meklēšanas - glābšanas operāciju.

“Motocikli tika atrasti ļoti operatīvi. Tuvāko stundu laikā tika atrasti motocikli, bet diemžēl cilvēki pie šiem motocikliem netika novēroti. Mūsu ieteikums ir nepamest šos peldlīdzekļus, vai nu tas ir matracis, vai laiva, vai ūdensmotocikls. Ja cilvēki būtu palikuši pie ūdensmotocikliem, viņi būtu izglābti tuvāko stundu laikā. ”

Acīmredzot abi vīrieši bija pieņēmuši lēmumi peldēt uz krastu saviem spēkiem. Jevgēņijam tas arī izdevās. Viņš svētdien ap sešiem no rīta izpeldēja Roņu salā. Vīrietis bija tumsā un viļņos mērojusi aptuveni 7 kilometru garu distanci. Diemžēl Sergejs joprojām ir pazudis.

NBS Krasta apsardzes dienesta priekšnieks norāda, ka meklēšanas operāciju vada Igaunijas glābšanas dienests un, ņemot vērā ūdens temperatūru, tiek izrēķināts, cik tas maksimālais ilgums, ko cilvēks var izdzīvot ūdens temperatūrā. “Pēc aprēķiniem, kad jau šī robeža tika sasniegta, un nedaudz virs, tad Igaunijas glābšanas dienests pieņēma lēmumu izbeigt meklēšanas-glābšanas operāciju,” teic Kristlībs.

Šobrīd ūdens temperatūra jūrā ir aptuveni 18 līdz 19 grādi. Veicot aprēķinus, cilvēks parastā apģērbā ūdenī var palikt dzīvs aptuveni 35 stundas. Šobrīd vīrieša meklēšanas pasākumus var veikt brīvprātīgie. Valsts policija informē, ka Sergejs bija ģērbies tumšas un sarkanas krāsas drošības vestē, tumšā apģērbā, tumšos apavos, tumšas un baltas krāsas ķiverē.

Svarīgākais