Cik patiesas ir baumas, ka Latvijā ieviesīs gaļas nodokli?

© Ģirts Ozoliņš/MN

2023. gadā Latvijā patērēts 78 000 tonnu cūkgaļas, 67 000 tonnu mājputnu gaļas un 11 500 tonnu liellopu gaļas. Tie ir pašmāju oficiālie statistikas dati. Tieši pērn arī parādījās vēsts par “gaļas nodokļa ieviešanu”, vēsta "Bez tabu".

“Zaļā kursa ietvaros nolemts piespiedu kārtā ierobežot gaļas patēriņu, ieviešot gaļas nodokli. 16 kilogramu gadā uz cilvēku un ne vairāk. Lūk, cik daudz gaļas mums vajadzētu ēst.” Iedzīvotāju prātus sociālās tīklošanās vietnē “Facebook” gana sagrozīja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidenta Henrika Danusēviča ieraksts. Un rezonansi izraisīja tieši pirmais teikums.

Zemkopības ministrijā pat vairākus mēnešus pēc “Facebook” publicētā ieraksta, kas vēl joprojām eksistē un nav nekādā veidā koriģēts vai precizēts, atzīst, ka šāda nodokļa ieviešana pašreiz nemaz neesot reāla.

"Esam informēti, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un Eiropas Komisijas (EK) līmenī tiek īstenoti zinātniski pētījumi par iespējām ieviest siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju nodokli lauksaimniecībā. Vienlaikus jāteic, ka pagaidām tā dēvēto “gaļas nodokli” nav plānots ieviest tuvāko gadu laikā."

Sazinoties ar Danusēviča kungu, viņš neatkāpjas no paustā, vien piebilst, ka faktu pārbaudītāji tomēr esot izrāvuši vienu vārdu no konteksta. Asociācijas galva saka, ka gaļas nodokli oficiāli pieņemšot vēl jaunajā Eiroparlamenta sasaukumā trīs līdz piecu gadu laikā. Un tas būšot tikpat strauji pieņemts kā daudzu zākātie jaunie dzērienu iepakojumu korķīši.