FOTO. Šonakt debesīs novērota Eiropas Kosmosa aģentūras nesējraķetes palaišanas atblāzmas

© pixabay.com

Šonakts virs Latvijas bija redzama jaunās paaudzes "Ariane 6" nesējraķetes palaišanas atblāzma, raksta Martins Bergšteins.

Īsi pēc pusnakts virs Latvijas bija redzamas Eiropas Kosmosa aģentūras jaunās paaudzes "Ariane 6" nesējraķetes palaišanas atstātās pēdas - spožus, saules gaismas izgaismotus dūmu gredzenus un virpuļus. Šo ainu novērojis arī Martins Bergšteins: "Šovakar no sudrabainajiem mākoņiem ne smakas, bet vieta tukša palikt nevar - laika posmā no plkst. 0:04 līdz 0:11 debesīs no rietumiem uz austrumiem lidoja nesējraķete, kas ik pa brīdim radīja spožus, saules gaismas izgaismotus dūmu gredzenus un virpuļus. Līdzīgs gadījums norisinājās 2.maijā. Cik saprotu tad problēmas no jauna iedarbināt dzinēju, lai raķetes pakāpi kontrolēti ievietotu orbītā, kas tai liktu sadegt atmosfērā, bet jāgaida preses konference, kas laikam būs ap 2:00 pēc Latvijas laika."

Bergšteins papildina: "Pie tam - ne parasta raķete, bet gan Eiropas Kosmosa aģentūras jaunās paaudzes "Ariane 6" nesējraķete, kurai šodien bija pirmais lidojums. Tās trajektorija, 603 km augstumā, minētajā laika posmā bija arī virs mūsu reģiona."

Svarīgākais