"Radioaktīvā elle." Sala, kura tika pārvērsta par kodolieroču izmēģinājumu vietu

© unsplash.com

Kodolieročiem piemīt milzīgs iznīcinošs spēks. Kā izrādās pirms vairākiem desmitiem gadu ASV Bikini salu (Bikini Island), kura atrodas Bikini atolā, pārvērta par kodolieroču izmēģinājumu vietu, raksta "Daily Star".

Bikini atols ir neapdzīvots atols Klusajā okenā, tajā ietilpst 23 salas un tieši Bikini sala ir viena no lielākajām tur esošajām salām. No 1946 līdz 1958. gadam ASV šo vietu izmantoja kā kodolieroču poligonu.

Kādreiz skaistā sala Okeānijā tika pārvērsts par "radioaktīvu elli".

Pēc Otrā pasaules kara ASV izvēlējās šo salu kā kodolieroču izmēģinājumu vietu. Interesanti, ka 1946. gadā ASV izdevās pārliecināt pilnīgi visus 167 Bikini salas iemītniekus pārcelties uz citu vietu, pirms sākt ieroču izmēģinājumus. Iedzīvotājiem tika soliīts, ja viņi pārcelsies, viņi palīdzēs visai cilvēcei. Lai arī sākotnēji vietējiem iedzīvotājiem likās, ka viņi mājas pametīs uz pavisam īsu brīdi, līdz pat šai dienai Bikini sala ir bīstama kodolpiesārņojuma dēļ.

Mediji ziņo, ka idillisko vietu plosīja viens kodolsprādzienu vilnis pēc otra. Tiek lēsts, ka kopumā tika detonēti 23 kodolieroči. No 1954. gada 1. marta līdz 22. aprīlim ASV militārpersonas uzspridzināja sešas kodolbumbas šajā salā. Kodolieroči iznīcināja lielāko daļu dabiskās dzīvības.

Viens no Bikini salas bijušajiem iedzīvotājiem redzēja milzu sprādzienus: "Kad mēs redzējām sprādzienu, sākumā domājām: "Kāpēc saule lec Rietumos?" Pēc tam dzirdējām blīkšķi." Sieviete, kura tajā laikā bija sešus gadus veca, kad ieraudzīja sprādzienu, sacīja, ka juta, ka “pasaule nodreb”.

Laika gaitā kļuva skaidrs, ka kodolieroči ir daudz bīstamāki un toksiskāki, nekā jebkad kāds bija iedomājies. Vēl šobaltdien koraļļi okeāna dibenā ir radiokatīvi.

1970. gadā ASV aptuveni 200 iedzīvotāji atgriezās Bikini salā. Tomēr astoņus gadus vēlāk zinātnieki atrada bīstami augstu radioaktīvās vielas stroncija-90 koncentrāciju akas ūdenī. Turpmākās pārbaudes atklāja, ka dažos iedzīvotāja ķermeņos ir neparasti augsts toksiskā cēzija-137 līmenis. Lai arī pēc kodolieroču izmēģinājumiem ir pagājuši vairāki gadu desmiti, radioaktīvās atliekas joprojām šo vietu padara par īpaši bīstamu vietu.

Svarīgākais