Zinātnieki ir tuvu tam, lai apkarotu nāvējošu slimību

© unsplash.com

Amerikāņu zinātnieki, izstrādājot jaunas vakcīnas, panākuši nozīmīgu progresu nāvējošas slimības apkarošanā un, iespējams, pavisam drīz radīs veidus, kā to uzvarēt, ziņo "Daily Star".

Zinātnieki turpina strādāt pie jaunas vakcīnas, kas, iespējams, pavisam tuvā nākotnē spēs uz visiem laikiem iznīcināt bīstamu slimību - masalas.

Amerikāņu pētnieki ir atklājuši neitralizējošu antivielu, kas, iespējams, var apturēt lipīgā vīrusa izplatību.

Slimību profilakses un kontroles centrs skaidro: Masalas ir ļoti lipīga akūta vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā.

Masalas ir viens no infekciozākajiem zināmajiem vīrusiem.

Zinātnieki Amerikā skaidro, ka brīdī, kad vīruss satiekas ar cilvēka šūnām, tas saplūst kopā ar saimniekšūnas membrānu. La Jolla Imunoloģijas institūta (LJI) zinātnieki strādā pie tā, lai izstrādātu jaunas masalu vakcīnas un terapijas līdzekļus, kas aptur šo šūnu saplūšanas procesu.

Pētnieku komanda uzskata, ka viņu "daudzsološais" atklājums, kas publicēts žurnālā "Science", varētu palīdzēt cīņā ne tikai ar masalām, bet arī citiem vīrusiem, tai skaitā Nipahas vīrusu, kurš ir daudz mazāk lipīgs, taču tam ir daudz augstāka mirstība nekā masalām.

Pētījuma autors Dr Dawid Zyla saka: "Tas, ko mēs uzzinām par šūnu saplūšanas procesu, var būt medicīniski nozīmīgs Nipahas, paragripas vīrusiem un Hendras vīrusam. Tie visi ir vīrusi ar pandēmijas potenciālu."

Masalas vissmagāk skar bērnus. Neskatoties uz plašajiem vakcinācijas centieniem, vīruss joprojām ir nopietns drauds veselībai. 2022. gadā masalas izraisīja aptuveni 136 000 nāves gadījumu visā pasaulē, un upuri galvenokārt bija bērni, kas jaunāki par pieciem gadiem, kur nebija vakcinētai vai nebija izgājuši pilnu vakcinācijas kursu.

Profesore Erica Ollmena Safīra min: "Masalas izraisa vairāk bērnu nāves gadījumu nekā jebkura cita ar vakcīnu novēršama slimība, un tas ir arī viens no infekciozākajiem zināmajiem vīrusiem."

Ārste Zyla uzsver: "Pašreizējā vakcīna pret masalām darbojas labi, taču to nevar lietot grūtnieces vai cilvēki ar traucētu imūnsistēmu."

Masalām nav specifiskas ārstēšanas, tāpēc pētnieki meklē antivielas, ko izmantot kā ārkārtas ārstēšanu, lai novērstu inficēšanos ar slimību.

Lai labāk izprastu, kā masalu vīruss saplūst ar šūnām, LJI komanda pievērsās antivielai, ko sauc par mAb 77, kā tā spēj apturēt vīrusa aktivitāti. Pētnieku grupa cer, ka šo antivielu varētu izmantot kā daļu no ārstēšanas "kokteiļa", lai aizsargātu cilvēkus pret masalām vai ārstētu pacientus ar aktīvu masalu infekciju. Tagad zinātieku komanda plāno izpētīt arī citas antivielas, kas varētu palīdzēt cīņā pret masalām.

Citi

Dzejniece un sabiedriskā darbiniece Liāna Langa, kas kļuvusi par galveno seju sociālajai kampaņai “atkrieviskosim Latviju”, norāda uz kādu prokuratūras darba sludinājumu un prasa skaidrojumu, kāpēc kā viena no prasībām kandidātam izvirzīta vajadzība pēc krievu valodas zināšanām.