Cilvēkus nokaitina prokuratūras sniegtā publiskā atbilde

© Vladislavs Proškins/MN

Dzejniece un sabiedriskā darbiniece Liāna Langa, kas kļuvusi par galveno seju sociālajai kampaņai “atkrieviskosim Latviju”, norāda uz kādu prokuratūras darba sludinājumu un prasa skaidrojumu, kāpēc kā viena no prasībām kandidātam izvirzīta vajadzība pēc krievu valodas zināšanām.

"Kādā sakarā Latvijas valsts prokuratūrā prasa Krievijas valsts valodas zināšanas kā Krievijas protektorātā krievLatvijā? Kad tiks izbeigta jaunu latviešu speciālistu pazemošana un piespiedu rusifikācija? Nepieņemami!" raksta L. Langa.

"Šī prasība nav obligāta, taču tā ir vēlama, jo var būtiski atvieglot amata pienākumu izpildi. Nereti apsūdzētie, cietušie, liecinieki u.c. kriminālprocesā iesaistītās personas ir krievu valodā runājošas," atbild prokuratūra.

Šis skaidrojums pielēja ugunij eļļu.

Zane: Šeit vēl viena vieta Latvijā, kur mūsu bērni darbu nedabūtu… Jo viņiem nav krievu valodas zināšanu, kuras kā “vēlamas” norāda LR prokuratūra! Lai novērstu latviešu diskrimināciju, varbūt jāpieņem līdzīgi likuma grozījumi kā medicīnā, kur pacientiem pašiem jānodrošina sev tulks?

Elita: Nu tad lai ņem līdzi tulku! Ķāpēc, bitīt manos kuplajos matos, latviešiem atkal jāpiemērojas krieviņu iegribām?

Artis: Tā vietā, lai valodu neprotošie paši apmaksātu sev tulku, padarām visus procesā iesaistītos par brīvprātīgiem tulkiem. Tā ir ārkārtīgi deformēta izpratne.

Karl: Lai algo sev tulku paši. Tas, ka sarkanās LPSR prokuratūras darbinieki prot krievu valodu (un nevienu citu), nav to latviešu problēma, kuri vēlas latvisku Latviju!

Boney: Nav "obligāta, bet ir vēlama" nozīmē - izvēlēsimies to, kurš māk krieviski. Un tā jau atkal ir pārkrievošana. Kā Latvijas(!) prokuratūru var vadīt cilvēki ar tādu sapratni?

HM: Vai tādēļ, lai apkalpotu krievu ugalovņikus latviešiem jāmācās ugalovņiku valoda? Esat Satversmi piemirsuši? Jūs vairs nestrādājat LPSR prokuratūrā, ja neesat to pamanījuši.

Svarīgākais