Profesors skaidro, kāda būtu pasaule, ja izdotos izdzīvot kodolkarā

© unsplash.com

Eksperts brīdina, ja draudi par kodolieroču izmantošanu pārtaps par darbiem, tad pasaule piedzīvos šausmas. Viņš norāda, ka sliktākais būs nevis pati eksplozija, bet gan tas, kas paliks pēc tās, raksta "Daily Star".

Kolorādo Bolderas universitātes atmosfēras un okeāna zinātņu profesors Braiens Tūns min, ka tie cilvēki, kuriem šādā situācijā izdotos izdzīvot, vēlētos, lai tā nebūtu.

Kodolbumbas ietekme uz Zemi un klimatu būtu postoša.

Medijs vēsta, ka pasaulē ir aptuveni 12 500 atombumbu, taču faktiskais skaits varētu būt vēl lielāks, pateicoties slepeniem ieroču krājumiem tādās valstīs kā Ziemeļkoreja un Irāna.

Krievijas prezidents ar zināmu regularitāti pasaulei draud ar kodolieročiem brīžos, kad kaut kas nav viņam pa prātam. Tāpēc eksperts skaidro, kas notiktu ar pasauli, ja draudi piepildītos.

Kodolieročiem ir spēja dažu minūšu laikā iznīcināt lielu daļu cilvēces, taču sākotnējie sprādzieni būtu tikai pats sākums plašajiem postījumiem. Tiem, kas izdzīvos, būs jācīnās ar radioaktīvo nokrišņu nāvējošo ietekmi vai jācenšas nenosmakt no degošo pilsētu dūmiem.

Braiens Tūns prognozē, ka kodolsprādzienu radītie ugunsgrēki un to izraisītie dūmi varētu aizsegt līdz pat 70% saules gaismas, ievedot pasauli kodolziemā.

Velkot paralēles ar katastrofāliem vēsturiskiem notikumiem, profesors kodolkara sekas salīdzināja ar asteroīdu triecienu, kas noveda pie dinozauru izmiršanas. "Mēs domājam, ka asteroīds iztvaikoja, kad tas atsitās pret zemi [..], tas varētu būt līdzvērtīgi simt miljonu kodolieroču palaišanai," atzīmēja profesors.

Profesors min, ka, lai gan sākotnēji Zeme būtu liesmu pārņemta, tam sekotu milzu aukstums. Viņš apgalvo, ka, ja tādas lielvaras kā ASV, Krievija, Eiropa un Ķīna iesaistītos kodolkonfliktā, eksplozijas un ugunsgrēku radītie dūmi aizsegtu 80% saules gaismas, izraisot temperatūras pazemināšanos "zem nulles" dažu nedēļu laikā. Aukstums ilgtu gadiem ilgi, un normālas temperatūras atgriešanās prasītu gandrīz desmit gadus, izraisot plašu "masu badu".

Svarīgākais