VIDEO: Radīts "portāls" ar kura palīdzību var redzēt, kas notiek otrpus okeānam

© Robbie Reynolds Photography/Dubl/Scanpix/Leta

Mākslinieks Benedikts Gilijs radīja īpašu mākslas instalāciju jeb "portālu" ar kura palīdzību var redzēt, kas notiek otrpus okeānam, ziņo "UPI".

Mākslas instalācijas uzstādītas Ņujorkā un Dublinā.

Ikvienam interesentam, pateicoties tehnoloģijām, ir iespēja ielūkoties, kas notiek citā pasaules malā jeb ņujorkieši redz dubliniešu dzīvi un otrādi.

Instalācijas mērķis, kuru sponsorē "Flatiron NoMad Partnership", Ņujorkas Transporta departamenta mākslas programma un "Simons Foundation", ir ļaut cilvēkiem ieskatīties, kāda ir ikdienas dzīve otrpus okeānam, redzēt un sazināties vienam ar otru.

Daudzi cilvēki ir sajūsmā par šādu ideju un interese to aplūkot ir liela. Tomēr neiztikt arī bez dažādiem incidentiem.

Mediji vēsta, ka 8. maijā oficiāli tika atklāta šī mākslas instalācija, taču 14. maijā tā tikusi slēgta. Bija plānots, ka mākslas instalācija savienos abas pilsētas 24 stundas diennaktī turpmākos sešus mēnešus, taču labā ideja cietusi neveiksmi.

Tas noticis pateicoties tam, ka daudzi cilvēki nav mācējuši ievērot pieklājību un uzvedušies nekrietni. Ir novērots, ka cilvēki pieejot pie "portāla" otrpus ekrānam esošajām personām rāda rupjus žestus, translē neatbilstošus videomateriālus, demonstrē attēlus no 2001. gada 11. septembra terorakta, kā arī rāda atkailinoša rakstura materiālus un paši atkailinās ekrāna priekšā. Tāpat notikuši indicenti, kad iereibuši cilvēki centušies būt bravūrīgi ekrāna priekšā.

Šobrīd mākslas instalācijas izveidotāji strādā pie tā, lai nākotnē novērstu šādus incidentus un varētu turpināt iesākto ideju, savienot divas pilsētas. Tiek minēts, ka instalācija netiks slēgta mūžīgi, jau nākamnedēļ plānots, ka tā atkal priecēs pilsētu iedzīvotājus un viesus.

Citi

Paša meita Madara Straume bija pēdējais cilvēks, ar ko kontaktējās kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, kurš 10. jūlija rītā izlēma izbeigt dzīvi, metoties zem vilciena, vēstīts Intas Mengišas materiālā "Viņš aizgāja no mājām neatvadījies" izdevumā "Kas Jauns".