Dabas vērotāja pasaka unikālu veidu, kā prognozēt pavasara salnas

© pixabay.com

Novērojumi pašas Agijas Urtānes dārzā liecina, ka kastaņu lapas ļoti procīzi prognozē salnas - ja tās vakarpusē ir sakļāvušās uz leju, tad būs salnas.

Agija Urtāne "Facebook" grupā "Augi dārzā" raksta: "Kamēr kastanim lapas būs šādi uz leju, tikmēr gaidāmas ir salnas….kad lapas sāk atgūt normālo formu, tad salnas nav vairs gaidāmas… interesanti, bet tā viņš ir…

Pievienoju Gintas Kalniņas komentāru, kura ļoti pareizi papildina :
Arī vēlāk, kad lapas jau lielākas, brīdina par salnu. Ja pēc septiņiem vakarā lapas sakļautas, tas nozīmē ka naktī būs salna."
Komentētāji arī ir novērojuši šādu parādību, kā arī saka, ka oši nedzen lapas, ja vēl gaidāmas salnas: "Jā, staigājot redzēju savus piemājas kastaņus, nodomāju, šiem beigas, jo visas lapiņas uz leju. Izrādās šie mums par kautko liecina."

Citi

Paša meita Madara Straume bija pēdējais cilvēks, ar ko kontaktējās kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, kurš 10. jūlija rītā izlēma izbeigt dzīvi, metoties zem vilciena, vēstīts Intas Mengišas materiālā "Viņš aizgāja no mājām neatvadījies" izdevumā "Kas Jauns".