"Lieciet mierā dziesmu svētkus!"; sabiedrību nokaitina Kultūras ministrijas plāni

© Dmitrijs Suļžics/MN

Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais plāna projekts “Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāns 2024.–2027. gadam” izsaucis lielu šūmēšanos sabiedrībā.

Divi projekta mērķi ne pa jokam nokaitinājuši sabiedrību.

Pirmkārt. “Ar darbībām integrācijas uzlabošanai plānots palielināt trešo valstu pilsoņu, kuri pirmreizēji ieguvuši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, īpatsvaru gadā no 1,1% 2019. gadā (saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem) līdz 2,2% 2027. gadā.” Reāli tas nozīmē Latvijā ik gadu ielaist vēl ap 40 000 svešinieku.

Par sabiedrības reakciju par šo projekta mērķi vēstījām rakstā: "Tas nav stulbums...tā ir valsts nodevība !!!"; soctīkli "uzsprāgst" pēc Kultūras ministrijas paziņojuma"

Otrkārt. "Lai sekmētu iedzīvotāju izpratni par sabiedrības daudzveidību, mazinot negatīvos stereotipos balstītu attieksmi pret dažādām sabiedrības grupām, plānots veicināt mazākumtautību kultūras biedrību dalību nacionālās kultūras telpā, tai skaitā Dziesmu un deju svētkos."

"Lieciet mierā dziesmu svētkus! Minoritāšu kultūru varat veidot atsevišķos pasākumos, lai dzied, lai dejo, ja vēlas, bet neduriet pirkstu klāt mūsu tradicionālajiem latviešu Dziesmu svētkiem...mums nevajag nekādas internacionāles - tā ir LATVIJA," vietnē "X" raksta Jolanta Kublinska.

Imants: Padomju laikos jau repertuārā bija obligāti jāiekļauj kāda krievu dziesma, piemēram, Pahmutova. Progresīvie vēlas atgriezt padomju laikus!

Priviļiģētais: Kurš bija tas gads, kurā Jāņu svinēšanu gribēja atcelt un vainagus aizstāt ar sambrero, 1985, 1986? To darīja pārliecināti latviešu komunisti - sarkani līdz aknām.

Solvita: Tas jau bija gaidāms ar pro ministres izstrādājumu un viņas lāču padomniecēm.

Džulio: Šitas nu neies cauri,lai progresīvās gnīdas nemaz necer!

Strēlnieks: Nākamais solis - mazinot negatīvu attieksmi, Lāčplēša dienā dziedāt "kaķjušu"? Salūtu šaut pēc Maskavas laika?

Jolanta: Dziedāt latviešu dziesmas un spēlēt kokli viņiem arī tagad nav liegts...nevajag nekādus perpektīvos plānus un rīkojumus - lai pievienojas latviešu kolektīviem un dzied,dejo utt.

Citi

Vēstures zinātņu doktors, Hārvardas universitātes Ukrainas Zinātniskā institūta direktors un profesors Sergejs Plohijs uzskata, ka pēc Vladimira Putina nāves izolētajai Krievijai būs ļoti smags laika posms, kurā sabrukšana var kļūt par daļu no šī stāsta, vēsta UNIAN.