"Rezultāti bija skandalozi, bērni saņem atestātus, bet nezin savas atzīmes"; Juris Rozenvalds atklāti par skolu sistēmas nepilnībām

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64

TV24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" viesojas Latvijas Universitātes profesors, politologs Juris Rozenvalds.

Raidījuma gaitā tiek diskutēts par plānotajām izmaiņām skolu tīklā.

Politologs ir tiešs:

No vienas puses viss, kas tagad notiek, kopumā parāda Izglītības un zinātnes ministrijas pašreizējo ierēdņu personalitāti diezgan nožēlojamā kapacitātē. Tas parādījās ar eksāmeniem. Rezultāti bija skandalozi, bērni saņem atestātus, bet nezin savas atzīmes, un pēc tam vēl trīs reizes zvana un prasa: esi, neesi nokārtojis eksāmenus.

Tāpat Rozenvalds uzsver, ka vainot tikai Izglītības un zinātnes ministriju, nevar:

Mēs pašreiz redzam, ka nāk laukā daudzu gadu attieksme pret izglītību kopumā, sākot no zemākiem līdz augstākiem līmeņiem. No vienas puses pilnīgi saprotu pierobežu pašvaldību sāpi, jo tas ir skaits, kas ietekmē. Taču es gribētu pievērst uzmanību arī citam jautājumam, kurā nevar vainot Izglītības un zinātnes ministriju, bet principā valsts politiku, pēdējo gadu desmitos. Tas attiecas uz to pašu jautājumu, kuru beidzot, mēnesi pirms skolas, ir atzinusi Čakšas kundze. Skolotāji nav spējīgi runāt latviešu valodā. Ja atvēzējās uz latviešu valodu, svēta lieta, lai mācās latviski, bet jāmācās ir kopā. Jāmāca tiem skolotājiem, kuri pēc definīcijas pārzin valodu - perfekti.