Atklāj, cik briesmīgā stāvoklī ir pasaules augstākā kalna virsotne Everests

© Reuters/Scanpix/LETA

ASV kalnu gids Garets Medisons pastāstīja par bēdīgo vides stāvokli pasaules augstākajā kalna virsotnē pēc savas 13. uzkāpšanas reizes Everestā. Viņš mudināja rast veidu, kā atbrīvot virsotni no atkritumiem un novērst šādu situāciju rašanos nākotnē, vēsta Reuters.

Kā sacīja gids, Everesta kalnu nometnes burtiski ir piegružotas ar saplēstām teltīm, pārtikas iepakojumiem un tukšām skābekļa tvertnēm, ko atstājuši alpīnisti.

"Mums ir jāatrod labāki veidi, kā atbrīvoties no atkritumiem. Mums ir vajadzīga politika, kas uzliek par pienākumu katrai komandai ņemt līdzi savus atkritumus," viņš sacīja.

Nepālas likumi nosaka, ka alpīnisti nedrīkst atstāt savus atkritumus maršrutos. Taču kārtības uzturēšana nometnēs aptuveni 8000 metru augstumā, kā izrādās, ļoti sarežģīta un neefektīva. 2023. gadā Nepālas varas iestādes savāca 13 tonnas atkritumu no Everesta apkārtnes vides glābšanas kampaņas ietvaros kalnos.

Citi

Paša meita Madara Straume bija pēdējais cilvēks, ar ko kontaktējās kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, kurš 10. jūlija rītā izlēma izbeigt dzīvi, metoties zem vilciena, vēstīts Intas Mengišas materiālā "Viņš aizgāja no mājām neatvadījies" izdevumā "Kas Jauns".