Eksperts skaidro iemeslus, kāpēc Latvijā zāles ir dārgākas nekā kaimiņvalstīs

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Nereti sociālajos tīklos lasāmi sašutuma pilni ieraksti no cilvēkiem, kuri pamanījuši atšķirības vienu un to pašu medikamentu cenā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Tiesa, ir zināmi iemesli, kāpēc zāles Latvijā maksā vairāk nekā kaimiņvalstīs.

"Runojāto par zāļu cenu, konkurences padome jau trīs gadus atpakaļ savā revīzijā par visu Baltiju nāca klajā ar paziņojumu, ka 83% gadījumu uz Latviju no rūpnīcām tiek piegādāti lētākie medikamenti no ražotāja, bet sadārdzinājuma rezultātā, kas tiek radīts uz lieltirgotavu un aptieku rēķina mums ir dārgākā cena aptiekā," TV24 raidījumā "Preses klubs" norādījis Starptautisko Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas direktors Valters Bolevics.

"To nosaka neviens cits kā Ministru kabineta noteikumi, mūsu pašu mīļā valsts, kura nosaka, cik daudz tu vari maksimāli uzcenot uz medikamenta gan lieltirgotavai, gan aptiekai," skaidro eksperts.

Septembra izskaņā ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Zāļu lieltirgotavas šogad augustā Latvijā realizējušas zāles 41,09 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 17,5% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - jūliju - zāļu realizācijas apmērs audzis par 15,7%.

2022.gada augustā zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 4,03 miljonus medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām augustā pārdoti 3,59 miljoni medikamentu iepakojumu 32,68 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas augustā pārdoti 409 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamenti par 5,79 miljoniem eiro, kas ir par 6,3% mazāk nekā jūlijā, tostarp 227 kompensējamo zāļu saraksta medikamenti.