Jaunākā sala pasaulē septembrī izveidojusies Klusajā okeānā

© Ekrānuzņēmums

Jaunākā sala pasaulē izveidojusies netālu no Austrālijas, Klusajā okeānā, vēsta portāls "polsatnews.pl".

Salas izveidošanās saistīta ar Home Reef vulkāna izvirdumu. Klusā okeāna dienvidrietumos ir visvairāk zemūdens vulkānu pasaulē.

Jaunā sala tika pamanīta okeāna vidū dažas stundas pēc zemūdens vulkāna izvirduma netālu no Austrālijas. Mēneša sākumā zemūdens Home Reef vulkāns, kas atrodas Tongas salu centrālajā daļā, izvirda un dažu stundu laikā izveidoja jaunāko salu uz Zemes, ziņoja www.news.com.au.

14. septembrī Tongas ģeoloģijas dienesta zinātnieki paziņoja, ka sala aizņem aptuveni 4000 kvadrātmetru un tās augstums ir 10 metri virs jūras līmeņa. Līdz 20. septembrim tas bija izaudzis līdz 24 000 kvadrātmetru.

Izvirdums ilga no 10. septembra līdz vismaz 23. septembrim, kad Tongas ģeoloģijas dienesti sociālaja vietnē "Facebook" apstiprināja, ka "notikums radīja nelielu risku (tuvējo salu grupu) Vava'u un Ha'apai iedzīvotājiem."

"Pēdējo 24 stundu laikā pelni nav reģistrēti. Tomēr visiem jūrniekiem tiek ieteikts kuģot četrus kilometrus no Home Reef līdz turpmākam paziņojumam," brīdināja valdības aģentūra.

Svarīgākais