Leģendārā Aizsardzības ministrijas īsziņa tautai paliek nesaprasta

© Pixabay

7.septembrī un 8.septembrī  Aizsardzības ministrija sadarbībā ar mobilo sakaru operatoriem SIA "Latvijas Mobilais Telefons", SIA "Bite Latvija", SIA "Tele2" un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu mācību laikā veica Latvijas iedzīvotāju apziņošanu ar SMS īsziņām. 

Iedzīvotājiem īsziņas tiks izsūtītas no sūtītāja "Sargs.lv" ar šādu saturu: "Uzmanību, apziņošanas pārbaude! Zini, kā rīkoties krīzes gadījumā, un iepazīsties ar 72 stundu bukletu "www.sargs.lv/72h". Aizsardzības ministrija".

Taču, pirmkārt, saistībā ar lielu apmeklētāju plūsmu uz neilgu brīdi tika kavēta portāla sadaļas "72stundas" atvēršana, jo drošības sistēmas lielo pieprasījumu skaitu uztvēra kā "DDoS" uzbrukumu. Otrkārt, soctīklos cilvēki neskopojās ar kritiku par šo leģndāro īsziņu. Ievas publicētais viedoklis facebook gūva īpaši lielu atbalstu.

"Es izteikšos tikai par tekstu, jo es varētu labāk:
kas ir Sargs.lv? Es zinu, ka Aizsardzības ministrija mārketinga rīks, bet vai to zina tante Bauskā? Kādā sakarā viņa saņem šādu īsziņu? Un kāpēc laikos, kad visi brīdina par krāpniekiem, viņai būtu šādam resursam jāuzticas un jāspiež uz saites?
"Uzmanību, apziņošanas pārbaude!" Ko man ar šo iesākt? Ko man darīt? Kā man reaģēt? Kāpēc tas vispār ir pirmais teikums?
"Zini, kā rīkoties krīzes gadījumā" - ko tas nozīmē? Tā ir pavēle? Kā es to varu zināt?
"un iepazīsties ar 72h bukletu www.sargs.lv/72h". Kas ir 72h buklets? Twitter, manuprāt, labākā versija - tas ir buklets, kas pašiznīcinās 72 stundu laikā.
Ko es darītu citādāk?
1) kas ir sūtītājs? [...] Katrā ziņā autoram ir jābūt Aizsardzības ministrijai.
2) kas ir mērķis? Ministrija ziņo: "Šī vingrinājuma mērķis ir pārbaudīt Latvijas iedzīvotāju apziņošanu krīzes situācijās." Es saprotu, ka pārbaudīts tiks tas, vai iedzīvotāji saņem šādas īsziņas. Nu labi. Pieņemsim, ka institūcijas zina, ko dara, un no tā varēs kādus secinājumus izdarīt. Piemēram, būs skaidrs, ka esošie serveri netur slodzi. Mani gan personīgi aizvainoja LTV Ziņu Dienests raidījumā "Panorāma" ministrijas pārstāvja paustais, ka pilnīga kapacitātes izmēģināšana nenotika, jo tas maksātu vēl dažus simtus eiro. Nopietni? Par ko es maksāju nodokļus?
3) kas ir krīzes gadījums? Visur figurē vārds "krīze". Vai tas ir karš? Tāpēc manā versijā šis noteikti būtu jāprecizē.
Es ierosinu saukt lietas īstajos vārdos un man sanāca šāda ziņa: "Ka rikoties, ja notiek katastrofa vai sakas karsh? Noderiga informacija, ka izdzivot pirmas 72 stundas, ir seit: www.sargs.lv/72h."
Šis ir atkārtots aicinājums valsts iestādēm - izmantojiet vietējo ekspertu (gan IT, gan satura veidotāju) padomu, lai padarītu valsts komunikāciju mūsdienīgu un visiem saprotamu. Esmu pārliecināta, ka par šādiem padomiem eksperti pat neprasīs atalgojumu, bet vienkārši būs priecīgi izdarīt kaut ko savas valsts labā. Artis Pabriks - varbūt šādi sievietes var palīdzēt? Un varbūt visām nemqaz nav jānes 20 kg somas, lai būtu noderīgas savas valsts drošībai?" raksta Ieva.

Svarīgākais