Ukraiņu bēgļi Latvijā atver restorānu, lai paši sev pelnītu iztiku

Ilustratīvs attēls © Elmārs Rudzītis/F64

Vairāki ukraiņu bēgļi kopā atvēruši savu restorānu. Vairums no viņiem agrāk dzīvoja Luhanskas apgabalā, kas tagad okupēts pilnībā. Šobrīd viņi cer, ka izdosies pašiem nopelnīt sev iztiku un iedzīvoties Latvijā, vēstīts TV3 raidījumā "900 sekundes".

Bigauņciemā tapis restorāns ar nosaukumu “SHO”!

Restorāns atvērts par šeit strādājošo ietaupījumiem.

Protams, pieprasītākās maltītes šajā restorānā ir tradicionālie ukraiņu ēdieni. Viennozīmīgi borščs, Kijivas kotlete, Kijivas torte. Ir arī labi gaļas ēdieni un uzkodas.

Šeit strādājošie vēlas paši sevi nodrošināt un iespējami mazāk lūgt palīdzību no apkārtējiem: “Latvija ir tā vieta, kur mēs gribētu iedzīvoties. Vēlamies savu vietu, kur dzīvot un audzināt bērnus.”

Karš šķiet cilvēkiem liek atmest lieko un saprast, kas cilvēkiem tiešām nepieciešams. Lielākā daļa no restorāna deviņu cilvēku personāla dzīvi uzsāk no tīras lapas: “Mums tikai šefpavārs ir savā profesijā. Piemēram, mūsu garšīgos desertus gatavo advokāte. Ukrainā viņa bija advokāte, bet tagad gatavo ļoti garšīgus desertus.”

Šis restorāns durvis vēra vien pirms mēneša. Tas atrodas pie jūras, tūlīt aiz Jaunķemeriem. Visvairāk cilvēku šeit ir nedēļas nogalēs. Restorāna komanda jau tagad domā, ko darīt arī ziemā. Viena no idejām ir uzsākt ēdienu piegādi.

Citi

Bērna pārāk izvēlīgu ēšanu lielā mērā ietekmē gēni, turklāt zinātnieki atklājuši, ka septiņus gadus vecu bērnu vecākiem ir visgrūtāk pierunāt savas atvases ēst augļus un dārzeņus, vēsta “Daily Mail”.

Svarīgākais