Latvijas eksperti stāsta, kā beidzot iemācīties sadzīvot ar Covid-19

© Danil Aikin/TASS/Scanpix/Leta

Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas Jautājums" Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš uzsvēra, ka joprojām visiem iedzīvotājiem vajadzētu vakcinēties, kā arī saņemt balstvakcināciju, lai pasargātu sevi.

Gan Kloviņš, gan Pasaules Veselības organizācijas Latvijas biroja vadītājs Uldis Mitenbergs norādīja, ka Covid-19 vīrusa omikrona paveida vilnis Latvijā nav sasniedzis pīķi, tādēļ nedrīkst pārtraukt piesardzību.

Mitenbergs uzsvēra, ka, ja vēlamies nokļūt situācijā, kur sadzīvojam ar vīrusu, nevis tā izplatība pieaug, nepieciešams vakcinēties, lietot maskas, nodrošināt telpu ventilāciju, kā arī jaunus pretvīrusa medikamentus.

Abi bija vienisprātis, ka Latvijā jāatstāj tādi ierobežojumi, kas veicina vakcinācijas aptveri.

Kloviņš gan norādīja, ka vakcinācijas sertifikāta prasībai nevajadzētu būt kā sodam tiem, kas nav potējušies.

Viņš rosināja, ka varētu būt krietni selektīvāka atlase, kur sertifikāti tiek prasīti. Piemēram, tos varētu neprasīt veikalos, bet sporta sacensībās sertifikāti būtu nepieciešami. Kloviņš pieļāva, ka sertifikāti varētu būt obligāti vietās, kur nelieto maskas, bet tur, kur tik un tā cilvēki lieto aizsardzības līdzekļus, sertifikātus varētu arī neprasīt.

Kloviņš arī pauda ideju, ka varētu veidot tādu modeli, kurā tieši apdraudētākā sabiedrības grupa testējas vairāk un tiek aizsargāta. Tādējādi visus resursus varētu novirzīt tieši tam. Tomēr zinātnieks uzsvēra, ka ierobežojumu kopums ir jāskata kompleksi, klausot speciālistiem. To, pēc viņa domām, Latvijas valdība līdz šim nav darījusi.

Svarīgākais