Omikrons Latvijā: atklāts lielākais izaicinājums, ar ko saskaras slimnīcas

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šī Covid-19 viļņa laikā liels izaicinājums slimnīcām ir ar kovidu inficēto pacientu nodalīšana no pārējiem, jo šobrīd bieži kovids tiek atklāts pacientiem, kuri stacionārā nonākuši kādas citas slimības dēļ. Arvien biežāk Covid-19 pacienti tiek atklāti jau tranzītpalātās, tāpēc Daugavpils reģionālajā slimnīcā redz vajadzību piestrādāt pie tā, lai inficētos identificētu vēl uzņemšanas nodaļā un laikus nošķirtu no kopējās plūsmas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atzina slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs.

"Mūsu galvenais uzdevums - identificēt inficēšanās faktu un nepielaist pie tā, ka saslimis pacients aplipina visus apkārtesošos, un maksimāli ātri viņš jāizolē, turpinot sniegt visu nepieciešamo neatliekamās palīdzības kompleksu," skaidroja Grigorjevs.

Viņš gan norādīja, ka, par laimi, šobrīd Daugavpils slimnīcā vidējais inficēto pacientu skaits nemainās.

Grigorjevs norādīja, ka aizvadītā vīrusa viļņa laikā specializētās vienības atsevišķu ar Covid-19 inficētu pacientu nodalīšanai ir aizpildītas, tāpēc Daugavpils reģionālajā slimnīcā stabilos pēcoperāciju pacientus, lai izolētu viņus no pārējām plūsmām, sūta uz atsevišķu specializētu daudzprofila slimnīcu.

"Jāsaprot, ka daudz atkarīgs no tā, cik operatīvi un ātri var identificēt inficēšanos, jo aizvien biežāk [inficētu pacientu] atklājam jau tranzītpalātās. Cenšamies piestrādāt pie caurlaidības, lai jau uzņemšanas nodaļā varētu identificēt pacientu un laicīgāk dabūtu prom no kopējās plūsmas. Tas būs pamata uzdevums ārstniecības iestādēm, lai varētu laikus veidot pacientu plūsmu sadalījumu un nodrošinātu dubulto neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu," atzina Grigorjevs.

Savukārt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš sacīja sacīja, ka PSKUS tiek darīts viss iespējamais, lai nodalītu pacientu plūsmas un maksimāli ilgi saglabātu "tīro zonu", taču tad, ja pacientu skaits kļūs nekontrolējami liels, no tā var nākties atteikties.

Svarīgākais