Žurnālists neapmierināts par to, kā tiek izmaksāti Latvijas svētku pabalsti represētajiem

© ntz.lv

Kā katru gadu Latvijas Republikas Proklamēšanas gada dienā politiski represētie saņem svētku pabalstu. Kāds žurnālists mikroblogošanas vietnē "Twitter" izrādījis neapmierinātību un izplatījis tendenciozu informāciju par to, kā pabalsti tiks izmaksāti Ogres novadā.

Latvijas radio žurnālists Edgars Kupčs nolēmis Latvijas svētku laikā pievērst uzmanību tam, kā tiek izmaksāti pabalsti politiski represētajiem.

Ogres novada sociālo tīklu profilā ievietota informācija, ka "Ogres novada pašvaldība katrai politiski represētai personai, kuras dzīvesvieta ir deklarēta vēsturiskajā Ogres novadā (Ogrē, Ogresgala, Krapes, Ķeipenes, Lauberes, Madlienas, Mazozolu, Meņģeles, Suntažus, Taurupes pagastā), Latvijas Republikas Proklamēšanas gadadienā maksā svētku pabalstu 100 eiro apmērā, šī pabalsta izmaksu uzticot Ogres politiski represēto kluba valdei."

Kupčs sociālajā lietotnē "Twitter" veicis ierakstu "Patrijötiskākais novads noteicis, kuri tā teritorijā ir patiesi represētie." Citi "Twitter" lietotāji neizpratnē par šādu žurnālista musināšanas mēģinājumu un piesauc žurnālista ētiku.

Ogres novada mērs Egils Helmanis atbildi parādā nepaliek un savā "Facebook" profilā ievietojis savu situācijas atainojumu:
"Kā iespējams atšķirt negribētu kļūdu no apzinātas ļaunprātības? Visvienkāršāk - pēc paša attieksmes. Ja cilvēkam sanācis kļūdīties, saņemot uz savu kļūdu norādi, kļūda tiek atzīta, un iespēju robežās labota. Ja, turpretī, tā ir apzināta ļaunprātība, tad cilvēks turpina savu rīcību, dažādi aizbildinoties un attaisnojot sevi.

Tā, diemžēl, jau kārtējo reizi dara arī pazīstamais LR žurnālists Edgars Kupčs. Mikroblogošanas vietnē Twitter Kupčs izplatījis no konteksta izrautu informāciju par Ogres novadu, liekot noprast, ka novadā tiek šķiroti represētie, izmaksājot svētku pabalstu vienīgi tiem, kas deklarēti “vecajā”, pirmsapvienošanās Ogres novadā.
Neskatoties uz citu komentētāju norādēm, ka Ogres novada oficiālajā ziņā, kuru tendenciozi citē Kupčs, ir nepārprotami norādīts, ka pārējā jaunizveidotā novada teritorijā svētku pabalsti izmaksāti saskaņā ar “veco” novada domju saistošajiem noteikumiem, Kupčs turpina aizbildināties ar šaubām par avota uzticamību.
Skumji ir tas, ka Latvijas informatīvo telpu veido cilvēki, kuri nekritiski, un caur savu simpātiju/antipātiju prizmu pieiet informācijai.
Senāk par kupčiem dēvēja uzpircējus un tirgoņus. Tas, ka tirgonis vadās tikai no savām interesēm, ir saprotami, kaut arī tad ir jādomā par savu reputāciju. Tomēr sabiedriskie mediji nedrīkst kļūt par tirgu, kur dažādi kupči brīvi īsteno savas savtīgās intereses.
Valsts svētku nedēļā gribu aicināt sabiedrisko mediju vadību un žurnālistus aizdomāties par savu misiju, darboties kopīgo, valstisko interešu labā, nešķelt sabiedrību, neizplatīt puspatiesības. Savu valsti mēs, sabiedrība, redzam, lielā mērā, caur žurnālistu acīm. Aizdomas un nepatika nav ceļš, kas vairo patriotismu, uzticēšanos un attīstību!"

Svarīgākais