Garākā cilvēka pasaulē rekords nav pārspēts; pētnieki šaubās, vai tas kādreiz notiks

© guinnessworldrecords.com

Cilvēkus vienmēr interesējuši dažādi Ginesa rekordi. Tomēr vieni no piesaistošākajiem ir tie, kas saistīti ar ievērojami garākiem cilvēkiem. Ginesa rekords pieder Robertam Vadlovam, kura augums bija 2 m 72 cm. Tiek uzskatīts, ka šo rekordu nepārspēs neviens.

Roberts Vadlovs, visu laiku garākais vīrietis, kura augums sasniedza 2,72 m.

1918. gada 22. februārī Altonā, Ilinoisas štatā, ASV dzimušais Roberts jau no agras bērnības bija garāks, kā citi. Tikai septiņu gadu vecumā viņš jau bija pāraudzis savu tēvu.

Roberts 16 gadu vecumā kļuva par visu laiku garāko pusaudzi. Neilgi pēc 21. dzimšanas dienas viņš bez šaubām tika atzīts par visu laiku garāko cilvēku.

Maz ticams, ka kāds cilvēks kādreiz sasniegs šādu izmēru. Bet kāpēc?

Hipofīze tika atklāta jau bērnībā. Viņa hipertrofisko hipofīzi diagnosticēja ārsti, taču viņi ieteica ģimenei izvairīties no jebkādiem mēģinājumiem to ķirurģiski labot. Tolaik nāves risks bija pārāk augsts.

Medicīnas un ķirurģijas attīstība tagad ir pietiekami attīstīta, lai novērstu šāda veida problēmas ilgi pirms tās kļūst dzīvībai bīstamas.

Mūsdienās var palēnināt vai apturēt pārmērīgu augšanu un tikt galā ar gigantisma radītajām komplikācijām ilgi, pirms kāds pietuvojas Vadlova augumam.

Roberts maksimāli izmantoja savu unikālo stāvokli, kļūstot par valsts mēroga superzvaigzni un katru gadu daudz ceļoja.

Roberts Voldovs diemžēl nomira 1940. gada 15. jūlijā, būdams tikai 22 gadus vecs.



Citi

Paša meita Madara Straume bija pēdējais cilvēks, ar ko kontaktējās kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, kurš 10. jūlija rītā izlēma izbeigt dzīvi, metoties zem vilciena, vēstīts Intas Mengišas materiālā "Viņš aizgāja no mājām neatvadījies" izdevumā "Kas Jauns".