Latvijai iespējamie scenāriji pirms Rio kvalifikācijas izlozes

© SCANPIX

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība pēc 24 gadu pārtraukuma piedalīsies Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Atlases spēles 4.-10. jūlijā būs jāaizvada Belgradā, Manilā vai Turīnā.

Starptautiskās basketbola federācijas darbību nosaka FIBA vispārējie statūti 2014.-2019. gadam un FIBA iekšējie noteikumi (septiņas nodaļas), taču lēmumos par starptautisko sacensību rīkošanu virsroku bieži ņem ekonomiski-politiskās intereses. Labā ziņa – latviešu rezultāti bijuši pietiekami labi, lai FIBA intereses sakristu ar "Trīs Zvaigžņu" interesēm.

Piemēram, 2010. gada septembrī FIBA Eiropas nodaļapēc kvalifikācijas sacensību beigām pieņēma lēmumu paplašināt “EuroBasket 2011” finālturnīra dalībnieku loku no 16 līdz 24 komandām. Sākumā to bija iecerēts darīt, sākot no 2013. gada, taču Itālijas nekvalificēšanās – pēc zaudējuma Latvijai – lika amatpersonām ķerties pie aizkulišu darba.

Jaunākais gadījums. FIBA centrālā valde 2015. gada 8. augustā – nedēļu pirms kontinentālo atlases turnīru sākuma – mainīja Rio kvalifikācijas noteikumus. Trīs dienas vēlāk publicētajā preses paziņojumā tika teikts, ka atlasē piedalīsies 18 komandas iepriekš noteikto 12 komandu vietā.

Klasiskā atlases kārtība paredzēja, ka gadu pirms spēlēm tiek noskaidrotas 9 no 12 Olimpiskā turnīra dalībniecēm: 1) Pasaules kausa ieguvēji, 2) spēļu rīkotāji, 3) un 4) EuroBasket finālisti, 5) un 6) Ameriku čempionāta finālisti, 7) Āzijas čempioni, 8) Okeānijas čempioni, 9) Āfrikas čempioni.

Turnīra nolikums noteica, ka par trīs atlikušajām ceļazīmēm sacentīsies 12 valstsvienības:

EuroBasket 3.-6. vietas ieguvēji,
Ameriku čempionāta 3.-5. vietas ieguvēji,
Āzijas čempionāta 2.-3. vietas ieguvēji,
Āfrikas čempionāta 2.-3. vietas ieguvēji,
Okeānijas vicečempioni.

Tokijā apstiprinātā sistēma paredzēja, ka kvalifikācijas turnīros piedalīsies par sešām komandām vairāk:

EuroBasket 3.-7. vietas ieguvēji (+1 vieta),
Ameriku čempionāta 3.-5. vietas ieguvēji,
Āzijas čempionāta 2.-4. vietas ieguvēji (+1 vieta),
Āfrikas čempionāta 2.-4. vietas ieguvēji (+1 vieta),
Okeānijas vicečempioni,
kvalifikācijas turnīru rīkotāji (+3 vietas).

Vecās sistēmas ietvaros atlases sacensībās piedalītos Francija, Serbija, Grieķija un Itālija. Sistēmas maiņas un pēdējā brīža izmaiņu rezultātā līdz Rio kvalifikācijai tika arī Čehija, Latvija, Horvātija un Turcija, tādējādi Eiropas pārstāvniecība divkāršojās. Bonuss – nav jāspēlē 2017. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā!

Nākamais loģiskais solis ir izmaiņas izlozes noteikumos. Pirms diviem iepriekšējiem kvalifikācijas turnīriem – 2008. un 2012. gadā – izloze notika, komandas sadalot grozos atbilstoši kontinentālajām zonām:

1: Eiropa (četras komandas);
2: Amerikas+Okeānija (četras komandas);
3: Āfrika+Āzija (četras komandas).

Ja sekotu vecajai kārtībai, Rio kvalifikācijas grozi izskatītos sekojoši:

1: Francija, Serbija, Grieķija, Itālija, Čehija, Latvija, Horvātija, Turcija;
2: Kanāda, Meksika, Puertoriko, Jaunzēlande;
3: Filipīnas, Irāna, Japāna, Angola, Tunisija, Senegāla.

Kā redzams, Āzija un Āfrika savu pārstāvniecību ir saglabājusi, turpretī Eiropa – ievērojami palielinājusi, tāpēcidentiskas proporcijas kontinentālo zonu sadalījumā vairāk nav iespējamas. Ja divos iepriekšējos turnīros Eiropai tradicionāli bija 33,3% vietu, šobrīd tās pārstāvniecība pieaugusi līdz 44,4%.

Ļoti iespējams, ka FIBA turpinās līdzšinējo praksi un izsēs komandas atbilstoši kontinentālajām zonām, taču pastāv arī alternatīvi varianti.

FIBA rangā tiek ņemti vērā valstsvienību rezultāti astoņu gadu ilgā laika posmā, katrā kontinentālajā zonā nosakot atsevišķu koeficientu. Piemēram, Eiropas čempionāta koeficients ir 1, Ameriku koeficients 0.8, Āzijas koeficients 0.3, Āfrikas koeficients 0.2 un Okeānijas koeficients – 0.1.

Var pamatoti iebilst, ka, sadalot komandas grozos atbilstoši FIBA rangam un vērtējot tās attiecībā pret citu kontinentālo zonu pārstāvēm, netiek ņemti vērā jaunākie, aktuālie rezultāti. To iespējams mainīt, pēc FIBA koeficientiem aprēķinot 2015. gadā sasniegtos rezultātus kontinentālajos čempionātos. Šajā gadījumā Latvija pirms izlozes būtu ceturtajā, nevis piektajā vai sestajā grozā.

Svarīgākais