Dienvidkoreja atzīst: Iespējams militārs konflikts ar Ziemeļkoreju

© SCANPIX

Dienvidkorejas jaunais prezidents Muns Džēins trešdien paziņojis, ka pastāv "augsta iespējamība" konfliktam ar Ziemeļkoreju, kas aktīvi īsteno savas raķešu un kodolieroču programmas.

"Realitāte ir tāda, ka pastāv augsta iespējamība militāram konfliktam" gar abu pušu jūras un sauszemes demarkācijas līniju, prezidenta teikto citē viņa kanceleja.

Muns arī piebildis, ka Ziemeļkorejas kodolieroču un raķešu spējas pēdējā laikā varētu būt krasi pieaugušas, tomēr Seula ir gatava un spējīga dot atbildes triecienu, ja Phenjana iedomāsies uzbrukt.

SCANPIX

Muna izteikumi sekoja pēc tam, kad Dienvidkoreja atzina, ka ir gatava atvērt dialoga kanālus ar Phenjanu.

Dienvidkorejas Apvienošanas ministrijas pārstāvis Lī Dukhēns paziņoja reportieriem, ka valdības pamatpozīcija paredz komunikācijas kanālu atvēršanu.

"Apvienošanas ministrija iekšēji ir apsvērusi alternatīvas, tomēr nekas vēl nav nolemts," norādīja Lī.

Abu pušu komunikāciju pērn sarāva Phenjana. Tas notika, kad pēc Ziemeļkorejas piektā atombumbas izmēģinājuma pret to tika noteiktas sankcijas, un Dienvidkoreja nolēma slēgt abu valstu kopīgo industriālo zonu, kas atrodas Ziemeļkorejā.

Abas puses joprojām formāli ir karastāvoklī, lai arī 1953.gadā pēc Korejas kara beigām tās noslēdza pamieru. Ziemeļkoreja savas bruņojuma programmas pamato ar nepieciešamību aizstāvēties pret ASV draudiem.

Muns savas vēlēšanu kampaņas laikā ieturēja samiernieciskāku pozīciju pret Ziemeļkoreju, un pēc stāšanās amatā paziņoja, ka ir gatavs īstenot gan dialogu, gan arī spiediena politiku.

Dienvidkorejas īpašais vēstnieks ASV Hons Sokhjuns ir paziņojis, ka Seula vēl nav saņēmusi oficiālu Vašingtonas apstiprinājumu, ka Dienvidkorejai būs jāsedz tās teritorijā izvietotās pretraķešu aizsardzības sistēmas THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) izmaksas.

THAAD konstatēja Ziemeļkorejas svētdien sarīkoto ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

ASV tikmēr otrdien pauda cerību pārliecināt Ķīnu atbalstīt jaunas sankcijas pret Ziemeļkoreju, kā arī brīdināja par iespēju vērsties pret valstīm, kas atbalsta Phenjanu.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija reportieriem paziņoja, ka Vašingtona ir gatava runāt ar Ziemeļkoreju tikai tad, ja tā apturēs savu kodolprogrammu.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja svētdien veiksmīgi izmēģināja ballistisko raķeti ar līdz šim vistālāko darbības rādiusu, radot globālu satraukumu.