Ukrainas kara 899. diena. Jaunākā informācija [20:06]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 11. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:06. Svētdienas vakarā Kijivā un vairākos reģionos izsludināta gaisa trauksme saistībā ar ballistisko ieroču izmantošanas draudiem, raksta pravda.com.ua.

18:53. Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass nākamnedēļ apmeklēs Maskavu, lai ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu pārrunātu karu Gazas joslā. Pēc vēstnieka Abdelhāfiza Nofala teiktā, Abasam ar Putinu paredzēts apspriest notikumus Gazas joslā kopš teroristiskā grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukuma Izraēlai. "Viņi runās par Krievijas lomu, par to, ko var darīt," sacījis vēstnieks. "Mums ir ļoti sarežģīta situācija, un Krievija ir mums tuva valsts. Mums jākonsultējas vienam ar otru," piebildis Nofals.

17:09. Krievi uzbrukuši Hersonai un reģionam: ir miruši un ievainoti civiliedzīvotāji, ziņo pravda.com.ua.

15:27. Iebrukuma Kurskas apgabalā nolūks ir destabilizēt Krieviju, parādot tās vājās vietas, intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja augsta ranga Ukrainas drošības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Mēs uzbrūkam. Nolūks ir nodarīt maksimālus zaudējumus un destabilizēt situāciju Krievijā, jo tā nespēj aizsargāt savu robežu," teica amatpersona.

14:23. Naktī uz svētdienu Krievijas karaspēks pret mērķiem Ukrainā raidījis 57 trieciendronus "Shahed", no kuriem 53 notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni raidīti no Krasnodaras novada un Kurskas apgabala. Tie notriekti virs Čerkasu, Hersonas, Kijivas, Kirovohradas, Mikolajivas, Odesas, Rovnas, Sumu, Vinnicas un Zaporižjas apgabaliem.

13:10. "Šonakt Kijivas apgabalā Krievijas trieciena dēļ diemžēl tika nogalināts tēvs un viņa mazais dēls - bērnam bija četri gadi. Izsaku līdzjūtību ģimenei un draugiem. Vēl trīs cilvēki tika ievainoti, tostarp bērns - 12 gadus vecs zēns. Saskaņā ar sākotnējo informāciju Krievija izmantoja Ziemeļkorejas raķeti, un šis bija vēl viens apzināts teroristisks trieciens pret Ukrainu," platformā "Telegram" ierakstīja Zelenskis. Viņš norādīja, ka Krievija šonedēļ uz Ukrainu raidījusi vairāk nekā 30 raķetes un vairāk nekā 800 vadāmās bumbas.

12:31. Iebrukums Krievijas Kurskas apgabalā ir līdz šim riskantākais Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska lēmums, kas pārsteidza ne tikai Maskavu, bet arī Kijivas atbalstītājus Rietumos, svētdien raksta Lielbritānijas avīze "Sunday Times". "Zelenskis izmisīgi cenšas mainīt priekšstatu, ka Ukraina karā zaudē. Panākumi Melnajā jūrā un cīņā ar Krievijas spēkiem Krimā nesaņem pasaules uzmanību, kad viņa valsts armija lēnām, bet neatlaidīgi tiek izspiesta no aizvien lielākas teritorijas Ukrainas austrumos. Zelenskis cenšas atrast veidu, kā apturēt vai mainīt šo dinamiku. Šī stratēģiskā militārā izvēle lielā mērā atbilst viņa stilam - drosmīga un riskanta," teikts publikācijā, kuras autors ir bijušais Londonas Karaliskā apvienoto bruņoto dienestu institūta (RUSI) direktors, profesors Maikls Klārks.

11:31. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 590 920 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1220 iebrucēji.

10:24. Kijivas apgabalā naktī uz svētdienu Ukrainas pretgaisa aizsardzības notriektas Krievijas raķetes atlūzas nogalinājušas divus un ievainojušas trīs cilvēkus, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests. Raķetes atlūzas nokritušas uz privātmājām Brovaru rajonā. Nogalināti 35 gadus vecs vīrietis un viņa četrus gadus vecais dēls. Vēl trīs cilvēki smagi ievainoti, viņu vidū 13 gadus vecs bērns.

09:06. Ukrainas armija turpina noturēt fronti un virzīt karu uz agresora teritoriju, ikvakara videouzrunā sestdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Šonedēļ uzteikšu visus mūsu karavīrus - kaujas brigādes, kas patiešām efektīvi aizstāv mūsu valsti, iznīcina okupantu. Mēs uzmanību pievēršam visai frontei. Katrā virzienā, visos kaujas punktos. Sumu apgabals, Harkivas apgabals, visi Doneckas apgabala virzieni, jo īpaši vissmagākie - Pokrovskas, Toreckas, Kramatorskas - un mūsu valsts dienvidi. Visur ir par ko pateikties Ukrainas karavīriem," teica prezidents.

00:10. Viens no politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietā notiesātajiem Temirlans Eskerhanovs atbrīvots no ieslodzījuma - viņš parakstījis līgumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju un devies karot uz Ukrainu, ziņo pravda.com.ua.