Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Urbanovičs: Kučinskis nespēj tikt galā ar saviem pienākumiem

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) nespēj tikt galā ar saviem pienākumiem gan saistībā ar problēmām finanšu sektorā, gan citās jomās, tādēļ viņam ir jāatkāpjas no amata, sacīja opozīcijas partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Vaicāts par situāciju Latvijas finanšu sektorā, politiķis norādīja, ka nav tā, ka valsts izpildvara, Latvijas Banka, Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Satversmes aizsardzības birojs, Ģenerālprokuratūra un citas iesaistītās institūcijas "dzīvotu atsevišķā Latvijā" un visām atbildīgajām iestādēm jau sen bija jāsadarbojas. Gadījumā, ja tomēr šīs iestādes katra "dzīvo atsevišķā Latvijā" un nesadarbojas, tad tā ir ļoti slikta ziņa visai Latvijai, pauž Urbanovičs.

Sniedzot atbildi uz jautājumu par finanšu sektorā esošajām problēmām, politiķis kritiski novērtēja Kučinska darbu. Premjers esot "sēžu vadītājs, un tas ir galvenais, ar ko viņš nodarbojas". Būtībā premjers, pēc Urbanoviča domām, neesot dalībnieks notiekošajos procesos un "jebkurš ministrs zina vairāk nekā premjers". "Saskaņas" vadītājs uzskata, ka Kučinskis ieviesis kārtību, pašam sev aizliedzot īpaši iesaistīties ministriju darbos.

Līdz ar to "specdienestu sadursmes uzplaiksnījumi" ir vērojami situācijā, kad valdības vadītājs netiek galā ar saviem pienākumiem un neatbilst amatam, norādīja politiķis. Tāpēc Kučinskim jābeidz "mocīt sevi un valsti" un jāiet prom, jāatkāpjas, pauda deputāts. Urbanovičs neprecizēja, par kuriem specdienestiem ir runa, taču piebilda, ka tos "katrs var nosaukt".

Urbanovičs norādīja, ka "ir iebraukt auzās" daudzās lietās, kur bija nepieciešama valdības rīcība. Kā vēl vienu problēmu viņš minēja to, ka nekas netiek darīts attiecībā uz obligātā iepirkuma komponentes (OIK) radīto elektrības cenu pieaugumu. Politiķis pauda bažas, ka varētu būt sadursmes starp tiem zemniekiem, kas cieš, un tām personām, kuras tiek dotētas jeb saņem OIK naudu. Vaicāts, vai viņš ar to domā fiziskas sadursmes starp abām minētajām grupām, politiķis atbildēja apstiprinoši, norādot, ka ir saņēmis atsevišķu iedzīvotāju aicinājumus cīnīties pret netaisnīgo OIK sistēmu.

EPA/Scanpix

Urbanovičs izteicās, ka Latvijai vienmēr būs grūti laiki, kamēr būs šāda valdība. Politiķis atzina, ka nezina, cik ātri Kučinska atkāpšanās gadījumā varētu tikt izveidota nākamā valdība, taču akcentēja, ka Latvijai būs sliktāk pie pašreizējā Ministru kabineta.

Kā ziņots, pēdējās nedēļas laikā Latvijas finanšu sektoru skāruši vairāki satricinājumi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču par kukuļņemšanu. Viņš paziņojis, ka nav vainīgs un neatkāpties no amata, bet savu aizturēšanu saistījis ar "ABLV Bank" un citu nerezidentus apkalpojošo banku pretdarbību.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") iepriekš paziņojusi, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām. Tāpat "ABLV Bank" vadība esot līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām, norāda "FinCen".

Savukārt bankas pārstāvji apgalvo, ka "ABLV Bank" un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ "FinCEN" paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams. Banka arī vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs, lūdzot pārbaudīt iespējamu bankas nomelnošanu.