Homsā apšauda Sīrijas prezidentu Asadu; viņš piekritis ANO miera plānam

© Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars Asads un personas, kuras viņu pavada vizītē apšaudītas Homsā, vēsta Reuters.

Incidents izsaucis Asada apsardzes uztraukumu un tā uzstājusi, ka prezidentam steidzami vizīte valdības spēku pārvaldītajā pilsētā jāpārtrauc. Jāatgādina, Sīrijas prezidentam Bašaram el Asadam lojālie spēki Homsas pilsētu ieņēma jau marta sākumā, lai mēģinātu apspiest turienes sacelšanos.

Asada īsās pastaigas pa pilsētas laikā viņu sagaidīja nelielas cilvēku grupas, kuras valsts televīzija nodēvējusi "par vietējiem iedzīvotājiem". Prezidents īsā uzrunā solījis, ka dzīve valstī drīzumā uzlabošoties un pat "kļūšot labāka".

Neilgi pēc tam sākusies apšaude un prezidents devies atpakaļ uz Damasku. Kā norāda Reuters, neskatoties uz to ka pilsētā varu kontrolē valdības spēki,šeit ir daudz opozicionāru.

"Viņš uzskata, ka Homsas ieņemšana ir viņa lielā uzvara un grib parādīt, ka visu kontrolē, un revolūcija ir salauzta, bet patiesībā viņš pat nespēja līdz galam parādīt sava brauciena video. Tā nav kontrole," Reuter pa telefonu teicis kāds opozīcijas pārstāvis.

Savukārt raidsabiedrība BBC vēsta, ka Sīrijas valdība piekritusi pieņemt ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvāto miera plānu.

Annans to uzskatot par svarīgu soli, kas varētu pārtraukt vardarbību un asinsizliešanu valstī, pavēstīja pārstāvis.

Annana sešu punktu miera plāns paredz prezidenta Bašara al Asada spēku un smago ieroču atvilkšanu no protestu pārņemtajām pilsētām un divu stundu pamiera ievērošanu katru dienu, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās vietās. Plāns paredz arī atbrīvot sacelšanās laikā aizturētos cilvēkus. Tomēr tas neaicina Asadu atkāpties no amata.

Opozīcijas pārstāvji uzskata, ka miera plāns dod prezidentam Asadam papildus laiku. Galvenā opozīcijas grupa Sīrijas Nacionalā padome nevēlas sākt pārrunas, kamēr nav beigušās cīņas un cilvēku aizturēšanas. Sīrijas valdība tiek kritizēta arī par iepriekš doto solījumu nepildīšanu.

Jau vēstīts, ka Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.