Ukraiņu žurnāliste: Krievi noteikti neapstāsies pie mums, viņi tieksies atjaunot impēriju

© unsplash.com

Iedzīvotāju uzticība Ukrainas medijiem ir samērā augsta un kopš kara sākuma tā ir pieaugusi, intervijā aģentūrai LETA konferences "Riga StratCom Dialogue 2024" laikā izteicās Ukrainas neatkarīgā interneta laikraksta "Ukrainska pravda" galvenā redaktore Sevgila Musaijeva.

Uzticību medijiem kopumā vairo arī tas, ka cilvēki vienmēr labi informētajiem žurnālistiem bieži lūdz palīdzību un to arī saņem. Musaijeva pastāstīja, kā kara sākuma posmā daudzi lasītāji lūguši praktisku palīdzību atrast, kur viņiem apmesties pēc došanās bēgļu gaitās.

"Es kā savas valsts pilsone un kā žurnāliste, kam ir daudz dažādu kontaktu, nevarēju atteikt. Līdz ar to bieži esi kaut kas vairāk nekā tikai žurnālists, reizēm vienlaikus esi pat aktīvists. Ideālā pasaulē tas nav pareizi. Tomēr mums tas nav tikai karš, ir jautājums par mūsu izdzīvošanu - tas nav tikai mūsu politiķu vai militārpersonu darbs, tas ir mūsu visu darbs," izteicās "Ukrainska pravda" galvenā redaktore.

Viņa piebilda, ka žurnālista darba ietvaros ir iespējams veikt arī brīvprātīgo darbu, palīdzēt cilvēkiem, vākt līdzekļus armijai.

Vienlaikus redaktore kritizēja pastāvošo Ukrainas TV maratonu, kurā apvienojušās lielākās valsts raidkorporācijas, jo tas, viņasprāt, mazina uzticību medijiem.

Finanšu piesaiste Ukrainas medijiem ir ļoti sarežģīts un izaicinājumu pilns process. Musaijeva norādīja, ka kopš kara sākšanās daudzi mediji ir pārstājuši eksistēt, īpaši reģionālie mediji, kuri nereti vienkārši vairs nav vajadzīgi. "Piemēram, izdevums "Bahmuta"…" viņa sacīja.

Reklāmas tirgus Ukrainā joprojām nav atguvies, tam drīzāk turpinās lejupslīde. Līdz ar to ir jārod jauni risinājumi, kā monetizēt medijus. Piemēram, "Ukrainska pravda" ir pat izveidojusi savu pasākumu nodaļu, kura ir visnotaļ veiksmīga, jo arī kara apstākļos cilvēki vēlas apmeklēt pasākumus un socializēties.

"Kopumā situācija ir diezgan smaga, tāpēc meklējam donorus. Pirms kara donori mūsu budžetu aizpildīja tikai par 10%. Tagad šis īpatsvars ir 30%, bet drīzumā var sasniegt pat 50%. Tas ir vienīgais veids, kā mediji var izdzīvot kara apstākļos," izteicās Musaijeva.

Tas, ka Ukrainas iedzīvotāji ļoti daudz izmanto "Telegram" kanālus, nenozīmē, ka viņi šo informācijas avotu izvēlas mediju vietā. Galvenie iemesli, kāpēc cilvēki lieto "Telegram" kanālus, ir praktiski - tajos informācija parādās ļoti ātri, un tajos var saņemt operatīvo informāciju par gaisa uzlidojumu risku, kas kara apstākļos ir ikdienas nepieciešamība, skaidroja Musaijeva.

"Cilvēkiem ir vēlēšanās kaut cik kontrolēt savu apkārtni, un šādu sajūtu viņi zināmā mērā gūst, lietojot šos "Telegram" kanālus. Ja tu šādi uzzini, vai ir bīstami iziet uz ielas vai nē, tad tu vari pieņemt lēmumu, piemēram, doties uz veikalu tagad vai vēlāk. Šeit nav runa par kādu analītisku saturu, drīzāk par tīri praktisku informāciju. Nebūt nedomāju, ka šis faktors saglabās nozīmi arī pēc kara, jo šī aktuālā informācija vairs nebūs nepieciešama," sacīja "Ukrainska pravda" galvenā redaktore.

Viņa piebilda, ka diemžēl caur "Telegram" kanāliem un to informācijas patērēšanu ar cilvēkiem iespējams viegli manipulēt.

"Ukrainska pravda" krievu versija aizvien ir populāra un ir svarīga pretstatā Krievijas propagandas naratīviem, norādīja Musaijeva.

"Mūs krieviski lasa ne tikai Krievijā un Ukrainā, bet arī, piemēram, Baltkrievijā, Moldovā un Vidusāzijas valstīs. Tāpēc krievu versijas esamība mums ir svarīga tīri auditorijas, ne tikai finansiālu apsvērumu dēļ," skaidroja redaktore.

Viņa ir pilnīgi pārliecināta, ka Krievijas propagandas avoti ir jābloķē, jo tie ir Krievijas karadarbības sastāvdaļa, kam nav nekāda sakara ar vārda brīvību.

"Krievija izmanto medijus kā kara līdzekli, un tas visiem ir skaidri jāsaprot. Šajā gadījumā ir jāaizsargā nevis vārda brīvība, bet cilvēku dzīvības," norādīja Musaijeva.

Viņa uzsvēra, ka Ukrainas un arī Latvijas mediju mērķis ir izplatīt tālāk Eiropā vēsti, ka šie Krievijas draudi neattiecas tikai uz mums, tie ir draudi visai Eiropai.

"Krievi noteikti neapstāsies pie mums, esmu 100% pārliecināta, ka viņi tieksies atjaunot impēriju, piepildot Putina sapņus par jaunu PSRS, par jaunu "tautu cietumu". Mūsu pašreizējais uzdevums ir šo viņa impēriju iznīcināt, kaut arī tas mums bija jāpaveic jau iepriekšējā gadsimtā. Mēs nekādi nevaram šo uzdevumu atstāt nākamajām ukraiņu, latviešu, igauņu vai lietuviešu paaudzēm," uzsvēra "Ukrainska pravda" galvenā redaktore.

Svarīgākais