Tunisija nepiekrīt itāliešu policistu uzņemšanai

Tunisijas valdība noraidījusi Itālijas iekšlietu ministra Roberto Maroni ierosinājumu dislocēt šajā valstī itāliešu policistus, kuri palīdzētu apkarot nelegālo imigrāciju. Pēdējās nedēļas laikā Itālijai piederošajā Lampedūzas salā, kas atrodas tikai 110 kilometru no Tunisijas krastiem, ieradušies vairāk nekā 4000 nelegālo ieceļotāju, kas licis Itālijai vērsties pēc ES palīdzības problēmas risināšanā.

Euronews vēsta, ka vakar Tunisijā ieradusies gan ES ārpolitikas koordinatore Ketrīna Eštona, gan Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni. Tomēr vēl pirms viņu vizītes Tunisijas valdības pārstāvis Tajebs Bakušs noraidījis plānu par itāliešu policistu dislocēšanu Tunisijā, uzsverot, ka valsts nepiecietīs iejaukšanos savās iekšējās lietās un tās suverenitātes apdraudēšanu. Sarunā ar Reuters T. Bakušs norādījis, ka nelegālo imigrantu problēmu plānots apspriest valdības sēdē, piebilstot, ka Tunisija pagaidām nav saņēmusi tiešu informāciju par imigrantu krīzi no Itālijas valdības. "Man ir grūti pateikt, kāda būs mūsu reakcija, jo šā jautājuma risināšana ir drošības struktūru ziņā," piebildis Tunisijas valdības pārstāvis.

F. Fratīni pirms došanās uz Tunisiju nedaudz mīkstinājis iekšlietu ministra sacīto, uzsverot, ka Itālija varētu Tunisijai piedāvāt palīdzību loģistikas ziņā, kā arī ekipējumu un ierīces, kas palīdzētu Tunisijai uzraudzīt gan sauszemes, gan jūras robežas. "Es domāju, ka Tunisija un Itālija abas ir ieinteresētas šīs migrācijas pārtraukšanā un Itālijai ir ko piedāvāt Tunisijai," viņa sacīto citē AFP. Vienlaikus Itālija, kas sestdien izsludināja humānās krīzes situāciju Lampedūzas salā, vērsusies pēc palīdzības pie Eiropas Savienības. Viena no idejām ir Itālijas jūras robežu apsargāšanā iesaistīt ES robežapsardzes aģentūru Frontex, kas pagājušā gada nogalē sāka savu pirmo misiju uz Grieķijas un Turcijas robežas. F. Fratīni piebildis, ka Tunisijas piekrastes novērošanai un patrulēšanai būtu jāmobilizē visas Vidusjūras Eiropas piekrastes valstis, kuru rīcībā ir kuģi, helikopteri un lidmašīnas.

"Situācija kļuvusi nekontrolējama," vakar sarunā ar AFP sacījis Lampedūzas mērs Bernardino de Rubejs. Pāris dienu laikā salā, kur dzīvo ap 6000 cilvēku, ieradušies gandrīz tikpat daudz nelegālo imigrantu. Kaut gan daļu no tiem jau izdevies nogādāt nelegālo ieceļotāju uzturēšanās centros Sicīlijā un citur Itālijā, vakar, pēc policijas aplēsēm, salā atradās ap 2000 ieceļotāju. Tā kā patversmes, skolas un viesnīcas ir pārpildītas, gandrīz 1500 cilvēkiem nakti nācies pavadīt zem klajas debess.

Lielākā daļa bēgļu uzsvēruši, ka pamest dzimteni viņiem nācies nesen notikušo nemieru dēļ. "Kaut gan prezidents [Zinalabidins] Ben Alī ir gāzts, nekas nav uzlabojies – ne man, ne manai ģimenei Tunisijā darba joprojām nav. Janvāra revolūcija neko nav mainījusi, absolūti neko. Mēs vēlamies atrast darbu Eiropā un lūdzam itāliešu tautas palīdzību," intervijā televīzijas kanālam SkyTG24 sacījis viens no ieceļotājiem. R. Maroni savukārt vērsis uzmanību uz to, ka kopā ar ekonomiskajiem bēgļiem Itālijā varētu būt nokļuvuši arī nemieru laikā no cietumiem izbēguši noziedznieki un teroristisku grupējumu biedri.