Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Piekāva un sadedzināja pases. Tunisijā karavīri tuksnesī pamet teju 200 migrantus

© AFP/Scanpix/Leta

Tuksnesī uz Tunisijas-Lībijas robežas ir izglābti gandrīz 200 migrantu, kurus tur bija pametuši Tunisijas drošības spēki, pirmdien paziņoja starptautiskās organizācijas un Lībijas valdība.

ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) paziņoja, ka ir parūpējusies par 191 cilvēku, kuriem IOM humānās palīdzības darbinieki un Lībijas robežsargi sagādāja pārtiku, apģērbu un pagaidu patvērumu.

Lībijas robežsargi atrada migrantus tuksnesī un aizveda viņus uz Asahas ciemu pie robežas, paziņoja Lībijas Iekšlietu ministrija.

Ministrijas videoierakstā divi vīrieši no Nigērijas sacīja, ka Tunisijas karavīri viņus piekāvuši, kopā ar citiem migrantiem aizveduši uz tuksnesi un pateikuši, ka viņiem jādodas uz Lībiju.

Cits migrants sacīja, ka Tunisijas karavīri atņēmuši viņiem pases un tās sadedzinājuši, bet pēc tam ar automašīnu aizveduši 35 cilvēkus uz rajonu pie Lībijas robežas. Viņi pavadījuši divas dienas tuksnesī, līdz viņus atrada Lībijas robežsargi.

Aizvien vairāk migrantu ir mēģinājuši atstāt Tunisiju, kopš šīs valsts prezidents Kaiss Sajeds februārī paziņoja par stingrāku vēršanos pret migrantiem, apsūdzot viņus par vardarbības un noziedzības ievazāšanu Tunisijā.

Pēc šiem Sajeda izteikumiem Tunisijā aizvien biežāk notikuši rasistiski uzbrukumi migrantiem. Mēneša sākumā piekrastes pilsētā Sfaksā izcēlās sadursmes starp vietējiem iedzīvotājiem un migrantiem no Zemsahāras valstīm, un varas iestādes aizturēja desmitiem migrantu.

Eiropas Savienības (ES) pārstāvji svētdien parakstīja saprašanās memorandu ar Tunisiju par stratēģisko sadarbību nelegālās imigrācijas apkarošanā.

Līdzšinējais Nīderlandes valdības vadītājs Marks Rite, Itālijas premjerministre Džordža Meloni un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena Tunisā ieradās jau otro reizi pēdējā mēneša laikā, lai pārrunātu ar Tunisijas prezidentu Kaisu Saīdu nelegālās imigrācijas novēršanas iespējas.

Rite norādīja, ka parakstītais memorands aptver visus nelegālās imigrācijas apkarošanas aspektus - cilvēku kontrabandistu bandu likvidāciju, robežkontroles pastiprināšanu, nelegālo imigrantu reģistrācijas uzlabošanu, kā arī to atpakaļuzņemšanu un repatriāciju.

Tiekoties ar Saīdu jūnijā, Rite, Meloni un fon der Leiena apsolīja palīdzībai Tunisijai atvēlēt 900 miljonus eiro.

Tunisijas ekonomiskās problēmas un lielais bezdarbs mudina daudzus tunisiešus nelegāli doties uz Eiropu. Vienlaikus Tunisija kalpo par placdarmu ceļā uz ES arī citu Āfrikas valstu pilsoņiem.