Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 397. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:31]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:31 Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs sociālajā tīklā "Facebook" publicējis ierakstu, no kā izriet, ka vismaz viens britu tanks "Challenger-2" jau nogādāts Ukrainas teritorijā.

Rezņikovs pastāstīja, ka pirmdien veicis izmēģinājuma braucienus ar "jaunu papildinājumu mūsu bruņotajās vienībās". Tehnikas vidū, ko "izmēģinājis" ministrs, minēti britu "Challenger-2", amerikāņu kaujas bruņu mašīnas "Stryker" un "Cougar", vācu "Marder".

"Vēl pirms gada neviens nevarēja iedomāties, ka mūsu partneru atbalsts būs tik spēcīgs," norādīja ministrs.

Pirmdien Lielbritānijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka ukraiņu karavīru apmācības darbam ar tankiem "Challenger-2" Lielbritānijā noslēgušās un ka viņi atgriezušies dzimtenē.

Londona solījusi Ukrainai piegādāt 14 tankus "Challenger-2".

22:07 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklēja Dņepropetrovskas apgabala Nikopoles rajonu, kuru pastāvīgi apšauda Krievijas iebrucēji.

Tā teikts vēstījumā valsts vadītāja mājaslapā. Tiek atzīmēts, ka darba braucienā uz Dņepropetrovskas apgabalu Zelenskis apmeklēja Nikopoles pilsētu, kuru pastāvīgi apšauda Krievijas iebrucēji.

Viņš iepazinās ar situāciju Nikopoles reģionā, ienaidnieka teroraktu sekām Nikopolei un citām apdzīvotām vietām reģionā.

21:28 Piecas Krievijas teroristu bruņumašīnas Z-STS "Akhmat" nesasniedza kaujas zonu.

Tas teikts Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta ziņojumā Telegram. "26.martā pa Krimas tiltu okupētās Krimas virzienā brauca 34.atsevišķās motorizētās strēlnieku brigādes Z-STS transportlīdzekļu kolonna. Ātruma un distances neievērošana noveda pie autovārijas un tagad četrām no piecām mašīnām nepieciešams kārtīgs remonts.

20:34 Šodien Ukrainas aizsardzības spēki ir atvairījuši 41 Krievijas iebrucēju uzbrukumu četros virzienos.

Sīvākās cīņas turpinās par Bahmutu, Avdijevku un Marjinku, par to pirmdien, 27. martā, operatīvajā informācijā par Krievijas iebrukumu ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Tajā pašā laikā Kupjanskas un Limanskas virzienos ienaidnieks veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Sinkovkas un Belogorovkas ciematiem , iebrucēji no artilērijas apšaudīja 12 ciematus Harkivas, Luganskas un Doņeckas apgabalos.

19:43 Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) pirmdien parakstījusi līgumu par Latvijas pievienošanos Eiropas Aizsardzības aģentūras plānotajam iepirkumam par kopīgu Norvēģijas un ES dalībvalstu munīcijas iegādi Ukrainai, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Munīcijas kopīgo iepirkumu plānots veikt Eiropas Aizsardzības aģentūras projektā.

Tādējādi tiks nodrošināts stabils pamats ES dalībvalstu nodomam kopīgi iepirkt Ukrainai steidzami nepieciešamo 155 milimetru artilērijas munīciju.

Eiropas Aizsardzības aģentūra ir apņēmusies apkopot, koordinēt un vienoties par līgumiem ar Eiropas aizsardzības nozari, lai sekmētu ātrāku Ukrainai nepieciešamās munīcijas iepirkšanu.

"Latvijas pievienošanās šim kopīgajam iepirkumam ir skaidrs vēstījums - Latvija turpinās sniegt atbalstu Ukrainai visos mums iespējamos veidos. Vienlaikus esmu pārliecināta, ka šī iniciatīva sekmēs kritisku militārās industrijas ražošanas jaudu pieaugumu un veicinās nozares ilgtermiņa attīstību Eiropā," norādījusi Mūrniece.

18:46 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi pirmdien apmeklējuši Zaporižju.

"Es šodien Zaporižjā tikos ar Zelenski, un mums bija vērtīga domu apmaiņa par Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) aizsardzību," tviterī paziņoja Grosi.

"Es no jauna apliecināju IAEA pilnīgo atbalstu Ukrainas kodolobjektiem," viņš piebilda.

Pēc pilna mēroga kara uzsākšanas pret Ukrainu pērn februārī Krievijas karaspēks sagrāba Zaporižjas apgabala dienvidu daļu, arī Zaporižjas AES - Eiropas lielāko atomelektrostaciju.

Zelenskis pirmdien apmeklēja Ukrainas armijas pozīcijas Zaporižjas apgabalā.

"Esmu pagodināts būt šodien šeit līdzās mūsu karavīriem," sociālajos medijos pavēstīja Zelenskis.

Prezidents arī publicējis video, kurā viņš redzams kopā ar karavīriem.

"Mēs noteikti uzvarēsim," uzsvēra Zelenskis.

Vizītes gaitā Zelenskis apmeklēja vietējo komandpunktu, kā arī pasniedza apbalvojumus policistiem un karavīriem, teikts prezidenta biroja paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā Zelenskis apmeklēja Hersonu, kā arī armijas pozīcijas Doneckas apgabalā.

18:04. Ukrainā ieradušies 18 Vācijas solītie tanki "Leopard 2", raksta izdevums "Spiegel". Izdevums ziņo, ka valstī nogādātas arī aptuveni 40 kājnieku kaujas mašīnas "Marder". "Spiegel" ziņo, ka Ukraina saņēmusi tankus "Leopard" kopā ar "lielu bruņojuma un rezerves daļu paketi".

17:25. Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par plāniem izvietot Baltkrievijā taktiskos kodolieročus neietekmēs Vācijas nostāju attiecībā uz palīdzību Ukrainai, pirmdien apliecināja Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi, Putina izteikumus raksturojot kā "vēl vienu kodoliebiedēšanas mēģinājumu". Berlīne šādu Kremļa retoriku uzskata par bezatbildīgu, viņš uzsvēra.

16:44. Viļņas centrā apskatāms ložu un šāviņu šķembu sabojāts neatliekamās medicīniskās palīdzības automobilis no Ukrainas. Vinca Kudirkas laukumā novietotais mediķu transportlīdzeklis no Harkivas apgabala Derhaču centrālās slimnīcas ir viens no simboliem tam, cik zvērīgi pret ukraiņu civiliedzīvotājiem ir okupanti, norāda Ukrainas vēstniecība Viļņā.

16:11. Kaujā par Bahmutu turpinās visintensīvākā fāze, paziņoja Ukrainas armijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis. Pēdējās trīs dienas rāda, ka šodien bija 18 kaujas saskarsmes, vēl nesen tādu bija 30-50. Atbilstoši Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas datiem Bahmutā palikuši 3500 mierīgo iedzīvotāju, arī 32 bērni.

14:46. Krievijas raķešu apšaudē Slovjanskā, Ukrainas austrumos, pirmdien nogalināti vismaz divi cilvēki un 29 ievainoti, paziņojis Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko. Krievija raidīja pret pilsētas centru divas raķetes S-300. Raķešu triecienos tika bojātas administratīvās un biroju ēkas, piecas augstceltnes un septiņas privātmājas, paziņoja Kirilenko.

13:55. Krievijas armijas okupētajā Mariupolē uzspridzināta okupācija varasiestāžu izveidotās policijas priekšnieka Mihaila Moskvina automašīna, bet viņš uzbrukumā izdzīvojis, pirmdien ziņo krievu mediji. Maskavas ieceltās varasiestādes okupētajās Ukrainas teritorijās periodiski ziņo par sabotāžām un uzbrukumiem, kuros vaino Kijivu.

12.47. Kodolieroču izvietošana Baltkrievijā izraisītu kārtējo saspīlējuma un destabilizācijas vilni Eiropā, un, reaģējot uz to, Lietuva aicinās partnerus pieņemt jaunas sankcijas, norādīja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Ministrija uzsvēra, ka ar paziņojumiem par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā Krievijas un Baltkrievijas diktatori Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko "izmisīgi cenšas radīt kārtējo saspīlējuma un destabilizācijas vilni Eiropā".

11.32. Ukrainas karavīri Lielbritānijā pabeiguši apmācības tanku "Challenger 2" izmantošanā un atgriezušies Ukrainā, pirmdien paziņojusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Apmācības ilga vairākas nedēļas.

11.03. Šorīt okupētajā Mariupolē nenoskaidrotas personas uzspridzinājušas Krievijas augsta ranga militārpersonas automašīnu, vēsta pravda.com.ua.

10.10. Šorīt okupētajā Zaporižjas apgabala Melitopoles pilsētā nogranduši vairāki sprādzieni, ziņo pravda.com.ua.

08.37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 171 160 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3595 tankus, 6953 bruņutransportierus, 2638 lielgabalus, 523 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 277 zenītartilērijas iekārtas, 305 lidmašīnas, 291 helikopteru, 2216 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5493 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 285 specializētās tehnikas vienības.

08.06. Liepājā, promenādē - Celtnieku ielas galā ir aplūkojams Ukrainas bruņoto spēku iznīcināts Krievijas okupantu tanks "T-72B", kas kopš šī gada 24.februāra bija aplūkojams Rīgā iepretim Krievijas vēstniecībai Latvijā.

07.12. Krievija karaspēks svētdien, 26. martā, veica uzbrukumu diviem Sumu apgabaliem, ziņo pravda.com.ua. Kā tiek ziņots, tad uzbrukuma laikā nav reģistrēti cietušie un nav nodarīts kaitējums infrastruktūrai.

00:10. Saistībā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus, Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā pausts aicinājums visiem pasaules sabiedrības locekļiem "likt saprast Putina noziedzīgajam režīmam, ka ir kategoriski nepieņemamas tā kārtējās kodolprovokācijas, un veikt izlēmīgus pasākumus, lai efektīvi atturētu un novērstu jebkuru iespēju, ka agresorvalsts pielietotu kodolieročus".

"Krievija kārtējo reizi apliecina savu hronisko nespēju atbildīgi rīkoties ar kodolieročiem kā ar kara novēršanas līdzekli, nevis kā ar draudu un iebiedēšanas instrumentu. Pasaulei jābūt vienotai pret to, kurš apdraud civilizācijas nākotni," uzsver Ukrainas Ārlietu ministrija.