Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā strauji izplatās Covid-19; inficēšanās riska līmenis pieaudzis no vidēja līdz augstam

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix/Leta

Igaunijā koronavīrusa izplatīšanās riska līmenis pieaudzis no vidēja līdz augstam, ceturtdienas sēdē konstatējusi valsts valdība.

Vidējais riska līmenis nozīmē, ka vīruss izplatās sabiedrībā arī ārpus infekcijas perēkļiem.

8 jūnijā koronavīrusa izplatīšanās riska līmenis Igaunijā tika pazemināts no augsta līdz vidējam. 22.jūnijā riska līmenis tika samazināts līdz zemam, bet 15.jūlijā paaugstināts līdz vidējam.

Aprīlī Igaunijā tika ieviesta sistēma atbilstoši kurai ir četri koronavīrusa izplatīšanās riska līmeņi - zems, vidējs, augsts un ļoti augsts. Nosakot riska līmeni, tiek ņemts vērā diennakts vidējais inficēšanās un nāves gadījumu skaits, pozitīvo testu īpatsvars, slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits, to gadījumu īpatsvars, kuros inficēšanās avotu izsekot nav iespējams, kā arī citi faktori.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Veselības departaments jūlija vidū paziņoja, ka Igaunijā vērojamo inficēšanās ar koronavīrusu gadījumu skaita palielināšanos izraisījusi vīrusa delta varianta izplatīšanās, un valstī ir sācies Covid-19 epidēmijas trešais vilnis.

Vienīgais veids, kā efektīvi ierobežot vīrusa izplatīšanos, ir vakcinēšanās, norādīja Veselības departaments,

Delta paveids ir infekciozākais jaunā koronavīrusa paveids kopš globālās pandēmijas sākuma. Pirms vairākiem mēnešiem tas pirmoreiz tika konstatēts Indijā, bet ir strauji izplatījies un veicina Covid-19 gadījumu skaita straujāku kāpumu pat valstīs, kur ļoti aktīvi norit vakcinācija. Šī paveida izplatības dēļ daudzas valstis atjaunojušas ierobežojumus, kurus tikai nesen bija atcēlušas.

Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pašlaik ir 107,83. Pirms divām nedēļām tas bija 45.