Ukrainas kara 203. diena. Jaunākā informācija

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 14. septembrī. Ukraina jau sešus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.28. Lai novērstu savu karavīru masveida bēgšanu no kaujas lauka Ukrainā, Krievija aizmugurē izvieto sprostvienības, paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

19.44. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena dosies uz Kijivu, lai ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pārrunātu Ukrainas integrāciju Eiropas Savienības (ES) vienotajā tirgū.

18.57. Bēgļu gaitās ceļā nomocījušos ukraiņu bērnus Polijā sagaida pārsteigums. Vairāk šeit

17.01. Ungārija atkāpusies no saviem draudiem nobloķēt Eiropas Savienības (ES) Krievijai piemēroto sankciju atjaunošanu, un atteikusies no prasības izsvītrot no "melnā sarakta" trīs krievu oligarhus.

15:53. Aptuveni 5000 Ukrainas karavīru Lielbritānijā apmācīti programmas "Interflex" ietvaros, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs. "Līdz šim apmācības, piedaloties Kanādas, Nīderlandes, Ukrainas, kā arī pašas Apvienotās Karalistes instruktoriem, veiksmīgi pabeiguši teju 5000 mūsu karavīru. Viņi saņēmuši pamata zināšanas un prasmes taktiskajā medicīnā, inženierijas, kauju, psiholoģiskajā un taktiskajā sagatavotībā, ieskaitot uzbrukuma un taktisko darbību veikšanu pilsētas apstākļos," teikts paziņojumā.

14:50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklējis no Krievijas karaspēka nule atbrīvoto Harkivas apgabala Izjumu un tur piedalījies Ukrainas karoga pacelšanas ceremonijā, trešdien pavēstīja prezidenta preses sekretārs Serhijs Nikiforovs.

13:53. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs otrdien vizītē Kijivā sarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, aizsardzības ministru Oleksiju Reznikovu un ārlietu ministru Dmitro Kulebu apliecinājis Igaunijas nepārtraukto un stingro atbalstu Ukrainai un informējis par jaunas palīdzības paketes veidošanu, informēja Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses dienests.

12.52. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena šodien, uzstājoties Eiropas Parlamentā ar ikgadējo runu par stāvokli Eiropas Savienībā (ES), norādīja, ka ES turpinās izdarīt spiedienu uz Krieviju ar sankcijām tik ilgi, kamēr Ukrainā norisināsies karš.

12.11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 53 650 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 350 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 2180 tankus, 4665 bruņutransportierus, 1290 lielgabalus, 311 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 167 zenītartilērijas iekārtas, 246 lidmašīnas, 215 helikopterus, 908 bezpilota lidaparātus, 233 spārnotās raķetes, 3501 automobili un autocisternu, 15 kuģus un ātrlaivas un 120 specializētās tehnikas vienības.

11.34. Ukrainas armijas veiksmīgais pretuzbrukums pret krievu iebrucējiem nebija pārsteigums Kijivas sabiedrotajiem un partneriem, otrdien preses konferencē Pentagonā sacīja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs gaisa spēku brigādes ģenerālis Pats Raiders, norādot, ka pārsteigti bijuši vienīgi krievi.

"Es uzskatu - ja kāds bija pārsteigts, vienīgi balstoties ziņojumos, ko es esmu redzējis attiecībā uz Krievijas armijas reakciju, tad tie, iespējams, ir krievi," sacīja Pentagona oficiālais pārstāvis, teikts preses konferences atreferējumā ASV Aizsardzības ministrijas mājaslapā.

11.29. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien dosies uz Kijivu, lai ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pārrunātu Ukrainas integrāciju Eiropas Savienības (ES) vienotajā tirgū. To Leiena paziņoja, Eiropas Parlamentā Strasbūrā sakot ikgadējo runu par stāvokli ES.

10.28. Operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" ziņo, ka Krievijas Melnās jūres flotes sastāvs ir papildināts ar 16 jauniem kuģiem, vēstīts portāla pravda.com.ua.

09.44. Otrdien, 13.septembrī ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails pasniedza Latvijas valdībai 176 vienguļamās gultas ar matračiem, kas tiks izmantotas pagaidu mājokļu nodrošināšanai ukraiņu bēgļiem Latvijā. Gultas tiks piešķirts deviņām Latvijas pašvaldībām, lai nodrošinātu Ukrainas bēgļu izmitināšanu - Liepājai, Saldum, Alūksnei, Bauskai, Talsiem, Ogrei, Valkai, Ķekavai un Cēsīm.

08.33. Ukrainas bruņotie spēki valsts dienvidos notriekuši Krievijas helikopteru Mi-8. Kā arī Ukrainas aizstāvji veikuši uzbrukumus trīs okupantu komandpunktiem, kur uzturējās Krievijas militārpersonas un atradās tās aprīkojums, atsaucoties uz Operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" pausto, ziņo portāls pravda.com.ua.

07.10. Krievijas skolotāji, kas māca bērnus okupētajās Ukrainas teritorijās, tiks sodīti, otrdien paziņoja Ukrainas vicepremjere un ministre okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka.

Harkivas apgabalā pēdējo dienu laikā tika aizturēti skolotāji no Krievijas, kas ukraiņu skolās bija mācījuši bērnus pēc Krievijas izglītības programmas. Krievijas karaspēks atkāpjoties šos skolotājus pameta.

04.53. Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels ierosinās ES dalībvalstīm piešķirt jaunu finansējumu militārajai palīdzībai Ukrainai. Borels par to paziņoja Eiropas Parlamentā.

"Es tuvākajā laikā ierosināšu dalībvalstīm piešķirt sesto palīdzības kārtu no Eiropas Miera fonda militārās palīdzības Ukrainai turpināšanai," paziņoja Borels, nenorādot konkrētu summu.

00.54. ASV plāno jaunu ieroču piegādi Ukrainai tuvākajā laikā, otrdien paziņoja ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs, atzinīgi novērtējot Ukrainas jauno "impulsu" Krievijas okupēto teritoriju atkarošanā.

00.10. Vācijas kanclers Olafs Šolcs otrdien telefonsarunas gaitā mudināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pilnībā izvest Krieviju karaspēku no Ukrainas un rast diplomātisku risinājumu.

"90 minūšu saruna ar Putinu. Krievijai ir jāizved karaspēks no Ukrainas un jāatzīst suverenitāte un teritoriālā integritāte. Pretējā gadījumā diplomātisks risinājums nav iedomājams," tviterī sarunu gaitu rezumēja kanclers.

Svarīgākais