Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ekvadoru kopš Asanža aizturēšanas skāruši 40 miljoni kiberuzbrukumu

FOTO no Dž.Asanža aizturēšanas © REUTERS/ SCANPIX

Ekvadora pirmdien paziņoja, ka tās valsts institūciju vietnes ir pieredzējušas 40 miljonus kiberuzbrukumu, kopš Ekvadora atsauca vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam piešķirto politisko patvērumu un viņš tika aizturēts Londonā.

Ekvadoras informācijas un sakaru tehnoloģiju ministra vietnieks Patrisio Reals sacīja, ka šie uzbrukumi sākušies pagājušo ceturtdien un "galvenokārt veikti no ASV, Brazīlijas, Nīderlandes, Vācijas, Rumānijas, Francijas, Austrijas un Lielbritānijas," kā arī no pašas Ekvadoras.

Lielbritānijas policija ceturtdien aizturēja Asanžu un aizveda viņu no Ekvadoras vēstniecības Londonā pēc tam, kad Ekvadoras prezidents Lenins Moreno atcēla viņam piešķirto diplomātisko aizsardzību. Asanžs pēc politiskā patvēruma piešķiršanas bija pavadījis vēstniecības ēkā septiņus gadus.

Moreno apsūdzēja Asanžu par iejaukšanos "citu valstu procesos" un "spiegošanu".

Ekvadora arī atņēma Asanžam savu pilsonību, kas viņam bija piešķirta 2017.gadā toreizējā Ekvadoras prezidenta Rafaela Korreas laikā.

Ekvadoras telekomunikāciju ministrijas elektroniskās pārvaldes departamenta sekretāra palīgs Havjers Hara sacīja, ka valsts ir pārcietusi "volumetriskus uzbrukumus", kas bloķējuši piekļuvi internetam, pēc "draudiem no grupām, kas saistītas ar Džūljenu Asanžu".

Šie uzbrukumi vissmagāk skāruši Ārlietu ministriju, centrālo banku, prezidenta biroju, Iekšējo ieņēmumu dienestu, vairākas citas ministrijas un augstskolas.

Neviena no šīm institūcijām gan nav ziņojusi par informācijas zādzības vai datu izdzēšanas gadījumiem.