Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kirgizstānā vēl vienā rajonā ieviesta komandantstunda;Krievija noregulēšanā neiesaistās

Sakarā ar pieaugošajiem nemieriem starpetniskajā konfliktā starp kirgīziem un uzbekiem, ārkārtas stāvoklis izsludināts arī valsts dienviddaļas Džalalabadas apgabalā,ziņo mediji.Tikmēr tūkstošiem uzbeku steigā pamet Kirgizstānu.

Jāatgādina, ka ārkārtas stāvoklis un komandantstunda jau ieviesta Ošā, kā arī Uzgenas, Aravas un Karasu rajonos. Kā norāda pagaidu valdības pārstāvis Azimbeks Beknazarovs, diemžēl, nemieri plešas plašumā.

Nemieros dzīvību jau zaudējuši 65 cilvēki, vairāk nekā 900 ievainoti.

Jau ziņots, ka Kirgizstānas varas iestādes vērsušās pēc palīdzības pie Krievijas.

"Situācija ir kļuvis pārāk nekontrolējama," norāda valsts vadītāja Roza Otunbajeva," mums vajag citus vēl karavīrus, kas palīdzētu kontrolēt situāciju."

Šodien pēcpusdienā Krievijas mediji ziņo, ka Krievijas prezidenta preses sekretāre Natālija Timakova izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka Krievija pagaidām neredz iemeslus, lai iesaistītos nemieru noregulēšanā.

"Tas ir iekšējs konflikts, Krievija sniegs Biškekai humanitāru palīdzību kā arī palīdzēs izvest no nemieru skartajiem rajoniem ievainotos," norāda Timakova.

Kā ziņo RIANovosti, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, Kirgizstānā dislocētie karabāzes Kant apsardzes spēki netiks iesaistīti nemieru noregulēšanā.

Arī sestdien Ošā turpinājās apšaudes, dažos pilsētas rajonos bijuši pat dzirdami artilērijas šāvieni, stāsta aculiecinieki.

Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" pētniece Andrea Berga, kas pati uzturas viesnīcā Ošā, lūdz, lai iejaucas starptautiskā sabiedrība.

"Situācija ir šausmīga. Valdībai nav kontroles pār pilsētu. Tas ir karš," sacīja Berga. "Nav iespējams nokļūt uz lidostu, un uzbeku rajoni deg. Visur šauj. Šausminoši telefonzvani no cilvēkiem, kas, ieslēgti šajās mahallās [uzbeku rajonos], redz, kā tiek izkauti viņu kaimiņi," sacīja pētniece.

Ošā un tās apkārtnes rajonos līdz 21.jūnijam izsludināts ārkārtas stāvoklis, tomēr pagaidu valdības spēku izrādījies par maz, lai vardarbību apturētu.

Kā radio "Brīvība" pastāstīja "fergana.ru" redaktors Kislovs, Ošā izvietotajiem drošībniekiem uzbrucēji nolaupījuši bruņumašīnas, un tad tajās devušies uz uzbeku rajoniem, kur šāvusī uz vietējiem iedzīvotājiem, izlaupījuši mājas.

"Oša tuvojās humanitārai katastrofai. Veikali, tirgi nestrādā. Nav ar ko barot ievainotos tajās slimnīcās, kur viņi nogādāti. Mediķi no noguruma gāžas no kājām," sacīja Kislovs.

Viņa rīcībā ir informācija, ka nekārtības izprovocējuši gāztā prezidenta Bakijeva atbalstītāji.

"Ir, piemēram, informācija, ka dažos Ošas apgabala rajonos bijušie Bakijeva ierēdņi izdala iedzīvotājiem ieročus. Bijušie Bakijeva ierēdņi cenšas pārņemt kontroli savā varā, organizējot paši savas bruņotās vienības, kurās pamatā ir kirgīzu tautības pilsoņi. Man šķiet, ka pavisam noteikti šo etnisko konfliktu, kā to tagad var nosaukt, izprovocēja iepriekšējā vara," atzina redaktors.