Gruzija un Šveice uzņem Gvantanamo gūstekņus

Šonedēļ trīs bijušie Gvantanamo bāzē ieslodzītie aizdomās turētie kaujinieki nogādāti Gruzijā, bet vēl divi – Šveicē; šajās valstīs viņi vairs nebūs ieslodzīto statusā, bet to teritoriju tomēr atstāt nedrīkstēs. Pašlaik cietumā, kas atrodas ASV Jūras kara spēku bāzē Kubas teritorijā, palikuši vēl aptuveni 180 ieslodzīto, daļu no kuriem ASV varasiestādes uzskata par pārāk bīstamiem, lai atbrīvotu.

Gruzijas Iekšlietu ministrijas analītiskā departamenta vadītājs Šota Utiašvili vakar sarunā ar RIA Novosti izteicies, ka Gruzija uzņēmusi trīs bijušos gūstekņus, kuri netiek uzskatīti par ļoti bīstamiem, jo viņi nav bijuši ieslodzīti Gvantanamo bāzes stingrā režīma cietumā. "Tādēļ mēs ceram, ka viņu pārvešana uz Gruziju neradīs nekādas problēmas," viņš sacījis. Bijušo Gvantanamo ieslodzīto tautības Š. Utiašvili nav izpaudis, vien piebilstot, ka viņi esot no Tuvajiem Austrumiem. Jāpiebilst, ka Šveice uzņēmusi divus uiguru tautības vīriešus – Ķīnas pilsoņus.

"Viņi dzīvos kā brīvi cilvēki, kā parasti pilsoņi, viņiem ļaus kontaktēties ar savām ģimenēm," intervijā AFP norādījis Š. Utiašvili, piebilstot, ka atstāt valsti bijušajiem ieslodzītajiem gan netiks ļauts. Savukārt Gruzijas Nacionālās drošības padomes vadītāja Eka Tkešalašvili atzinusi, ka Gruzija piekritusi uzņemt bijušos ieslodzītos nolūkā stiprināt attiecības ar ASV, kas vairs neesot tik spīdošas kā prezidenta Džordža Buša valdīšanas gados. Jāpiebilst, ka pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja jau 2009. gadā slēgt Gvantanamo cietumu, taču nav spējis šo solījumu pildīt. ASV sabiedrotie samērā negribīgi piekrīt uzņemt bijušos kaujiniekus savā teritorijā, savukārt ASV sabiedrība kategoriski iebilst pret viņu pārvešanu uz atsevišķu pavalstu cietumiem. Turklāt joprojām nav atrisinātas juridiskās problēmas, kuru dēļ lielākajai daļai Afganistānā, Pakistānā un citās valstīs aizturētajiem kaujiniekiem nav iespējams izvirzīt apsūdzības un saukt viņus tiesas priekšā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais