EDSO ziņojumi par situāciju Ukrainas austrumos tiek interpretēti labvēlīgi katrai no pusēm

© Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ziņojumi par situāciju Ukrainas austrumos tiek interpretēti labvēlīgi katrai no pusēm, intervijā aģentūrai LETA norādīja Latvijas Aizsardzības ministrijas Divpusējās sadarbības nodaļas vadītājs Didzis Nīmants, kurš darbojās EDSO misijā Ukrainā.

Vaicāts, vai ir fiksēti gadījumi, kad kāda no iesaistītajām pusēm EDSO cenšas izmantot savām vajadzībām, Nīmants apliecināja, ka EDSO ziņojumi tiek interpretēti labvēlīgi katrai no pusēm, tāpēc tiem ir jābūt objektīviem un neitrāliem. "Masu mediji mums regulāri uzdod jautājumus par konkrētām situācijām, bet no ierindas ekspertu puses komentāri netiek sniegti, jo ar to nodarbojas EDSO preses birojs," viņš sacīja, piebilstot, ka EDSO novērotājs, veicot trāpījuma vietas analīzi, identificē pielietotās ieroču sistēmas un to kalibru. Tāpat viņš nosaka virzienu, no kurienes veikta apšaude, kā arī precizē aptuveno iespējamo attālumu.

"Un tas ir viss. Minētais nedod atbildi uz presei interesējošo jautājumu: "Kurš vainīgs?" To, pamatojoties uz mūsu ziņojumu un pievienoto analīzi, lai pasaka EDSO vadības līmenī," skaidroja eksperts. Viņš arī vērsa uzmanību, ka visu šīs misijas laiku ir redzams, ka abas iesaistītās puses izmanto EDSO informāciju savu argumentu pastiprināšanai. Lai EDSO varētu nodrošināt objektivitāti, Nīmants uzskata, ka jābūt mērķtiecīgai politikai no EDSO štāba Kijevā līdz lokālajiem medijiem. Taču tā neesot.

Viņš arī uzsvēra, ka lauku ciematos, kur nav interneta, vienīgais informācijas avots vietējiem iedzīvotājiem ir, piemēram, Krievijas televīzijas kanāli, kas kopīgi ar "Doņeckas tautas republiku'' izplata masīvu propagandu, tādā veidā ietekmējot cilvēku spriestspēju un viedokli. "Šeit jau sen vajadzētu būt izstrādātai EDSO mediju stratēģijai, bet tās joprojām nav. Neesot šādai stratēģijai, EDSO novērotājiem aizvien biežāk gadās nokļūt situācijās, kad vietējie iedzīvotāji EDSO pārmet bezdarbību un nevēlēšanos palīdzēt, kam bieži vien pamatā ir pilnīgs izpratnes trūkums par misiju un tās mērķiem," sprieda eksperts.

Taujāts, kā EDSO misijas Ukrainā darbu uztver vietējie, viņš atzina, ka vietējie iedzīvotāji misijas darbu uztver ļoti pozitīvi. "Ar viņiem vienkārši ir jārunā atklāti, viņi ir jāuzklausa. Vietējiem iedzīvotājiem abās konfliktā iesaistītajās pusēs EDSO misija bija cerība, ka politiskajā līmenī starptautiski viņus izdzirdēs, ja attiecīgais EDSO novērotājs konkrētajā vietā spēs savu ziņojumu par faktisko situāciju nogādāt uz galda EDSO politiskajai vadībai Vīnē, kas sadarbojas ar citām starptautiskajām organizācijām," skaidroja Nīmants.

Viņš arī atzina, ka tiek gaidīta pozitīva ietekme, lai pārtrauktu jebkāda veida karadarbību. "Cilvēki ir no šīs bezjēdzības noguruši un iebiedēti, ka viņiem ir jāsagaida ziema ar neatjaunotu infrastruktūru, nenokārtotiem sadzīves apstākļiem, dzīvojot pastāvīgā neziņā par rītdienu," norādīja eksperts, piebilstot, ka EDSO kā politiskai organizācijai, kas tomēr ir vienīgā starptautiskā organizācija ar savām iestrādēm Donbasā, ir ne tikai jānovēro šis process, bet arī jāpievērš starptautiskās sabiedrības uzmanība, lai palīdzētu civilajiem iedzīvotajiem un reģionam kopumā.

"Tas ir iespējams, ja, protams, būs politiskā griba to darīt," sacīja Nīmants.

Svarīgākais